Utazás

Vonat

A Camino Frances, azaz a Francia Út, a legnépszerűbb zarándokútvonal kiindulópontja Franciaországban, a Pireneusok északi lábánál található egy kisvárosban, melynek neve Saint Jean Pied de Port.
Jelenleg csak ennek az útnak a kiindulópontjának elérésében tudok tanácsot adni, de a zarándokok legnagyobb része úgyis ezt választja, pedig állítólag a többi is gyönyörű.
Több lehetőség áll rendelkezésedre, pláne ha időben készülsz fel rá és nem hirtelen villant beléd a gondolat, hogy holnap indulnod kell.
Mehetsz busszal, ami egészen Saint Jean Pied de Portig elvisz, de szerintem ki ne próbáld. Először is iszonyatosan hosszú, másrészről egy Ford Tranzit kategóriájú kisbuszban kell megtenned az utat, ami nem a bőséges helykínálatról híres (már ami a lábakat illeti) és ha még mindemellett ezerrel süt is a nap... Ráadásul egy zarándokhölgy ismerősöm, aki igénybe vette e szolgáltatást mesélte, hogy visszafelé nem küldték értük a buszt... Felejsd el!
Ám, ha nem bírod a repülést és nincs az a pénz, amiért felülnél egy repülőgépre, íme, a honlapjuk:
www.europabusz.com

Természetesen mehetsz vonattal is Párizsba, de azt az időt inkább városnézéssel töltsd el és a repülőjegy ára sem lesz több. Általában minél előbb foglalod le, annál olcsóbb, de van, amikor ez a taktika nem jön be. Emelkedtek a fapados árak is, van ahol a csomagot is plusz pénzért viheted a fedélzetre, stb. Ezek miatt is érdemes alaposan körülnézni a piacon és több útirányra is kérni ajánlatot.
Tehát repülő. Budapest- Párizs útvonalon. Természetesen pénztárcafüggő, hogy sima járatot, vagy az olcsóbb fapadost választod. Sokan választják ezt az útirányt.
Innen két lehetőséged is van.

TGV-vel Bayon-ba, vagy repülővel Biarritz-ba. Biarritz Bayon mellett helyezkedik el, így a vasútállomásra viszonylag egyszerű az átjutás.
Mindkét esetben Bayon-ból indul a vonat Saint Jean-ba.
Budapestről repülhetsz London valamelyik repülőterére (pl Stansted), vagy Dublin-ba és onnan repülsz tovább Biarritz-ba. Választhatod Madridot, vagy Barcelona-t is és onnan utazol le vonattal, vagy repülővel Pamplona-ba.
Pamplona-ból busszal tudsz visszautazni Franciaországba, vagy taxival, de elmehetsz Roncesvalles-ig busszal és onnan taxival. Tavasszal még nem járt a busz csak a határig, onnan pedig még 8 km az út. Bemelegítésnek nem rossz, de van ennél egy sokkal jobb megoldás is.
El is árulom neked, hogy magyar zarándokként, most áprilistól, hogy a legjobb és a legkényelmesebb eljutni Saint Jean Pied de Port-ba.
Én így utaztam:

Budapest- Barcelona (Ryanair). Délelőtt 9-re ott is volt a gép. Ezen a ponton dönthetsz, hogy maradsz és ha nem jártál még Barcelona-ban, akkor megnézed ezt a csodaszép város és szánsz rá egy-két napot, vagy már tűkön ülsz és nincs szükséged picit ráhangolódni az útra, letenni az otthoni „csomagot" és azonnal tovább indulsz.

Barcelona-Pamplona (Iberia), 14 000 Ft volt a repülőjegy. A vonat sem olcsóbb, a különbséget viszont ugye nem kell, hogy ecseteljem.
Ha rám hallgatsz, akkor egy éjszakát Bizkaretta-ben töltesz a Corazon Puro (Tiszta szívvel) magyar panzióban, ami Barbara és István tulajdona. http://www.corazonpuro.es/
Két igazán kedves ember, remek vendéglátók és vidám hangulat fog várni. Azon kívül, hogy magyarok és legalább ennyivel segítsük egymást, náluk nyelvi problémáid sem lesznek és miután ott már olyan zarándokokkal is fogsz találkozni, kik már a második napjukat fejezték be, át tudod venni az Út hangulatát, ami nekem nagyon sokat segített.
István érted megy Pamplona-ba a repülőtérre, onnan autóval elvisz Bizkaretta-be a panziójukba. Teljesen kulturáltan felszerelt kétágyas szobák, mellékhelyiségek, társalgó várja a zarándokokat. Vacsorát ők főzik és a reggelidet is elkészítik, illetve amennyiben igényled, úti csomagot is készítenek számodra.
Másnap reggel, a bőséges reggelit követően pedig István átvisz autóval Franciaországba, Saint Jean-ba, segít az irodában a zarándokútleveled (Credenzial) kiváltásában, majd egy búcsú után indulhatsz is lefelé a szép kis baszk épületekkel övezett szűk kis utcán, át a hídon, majd a városfal után az azonnal meredeken emelkedő úton mindjárt meg is kezdheted a Pireneusok meghódítását.
Hidd el, ez a legjobb variáció, nem kell átszállásokkal törődnöd, órákat várni a csatlakozásra, izgulni, hogy eléred e, megtalálod e. Nem kell szállást foglalni előre Sait Jean-ban, vagy akkor keresni szállást, amikor fáradtan megérkeztél és ráadásul, ha az Úton - a második napon - is náluk szállsz meg, akkor akár ott is hagyhatsz pár dolgot náluk, hogy a Pireneusok megmászása könnyebb legyen és majd két nap múlva felveszed náluk.
Barbarában és Istvánban nem fogsz csalódni, Barbara remekül is főz és ha kérdéseid lesznek, hiszen naná, hogy tele leszel kérdésekkel, kételyekkel akkor leülnek veled, megnyugtatnak és minden kérdésedre választ is fognak adni, hiszen Ők már gyakorlott Camino-sok, kik nem tegnap kötelezték el magukat a zarándokok szolgálatában.

Amennyiben újra indulnék is csak így utaznék, mert remekül éreztem magamat náluk és tényleg elsőrangú vendéglátók.
A hazaút szintén több esélyes.
Én Santiago-ból egy szuper kényelmes és gyors vonattal (237 km/h-val) utaztam Madridba 53 Euro-ért.
Innen pedig a Wizzair gépével Budapestre, de a Ryanair-nek is indul repülőgépe Magyarországra.
Természetesen Santiago-ból is megy Madridba gép, de én nem találtam csak drága jegyet, de volt zarándoktársam, aki olcsón repült Madridba. Viszont a vonatállomás gyalog 15 perc a katedrálistól és a 9 órás indulás után fél3- ra Madridba is érkeztem. Ha beleszámolod, hogy mennyivel előbb kell kimenned a repülőtérre, plusz a buszjegy ára is ott van még, akkor a vonat szerintem nem rossz alternatíva. Választható zenecsatornák az ülésen és 2 film vetítése is a kényelmedet szolgálja. Előző nap lesétáltam a pályaudvarra és megvettem a jegyet.
Természetesen, ha találtam volna olcsóbb jegyet, akár London, Dublin, Lisszabon, München, Frankfurt, Berlin, Barcelona, vagy bármely más átszállással, akkor úgy jövök haza. De megnéztük még az ibiza-i, sőt a tunisz i átszállást is.
Muxia közelében is van egy repülőtér (Vigo), ahonnan szintén indulnak járatok Madrid-ba, Barcelona-ba. Érdemes azt is megszemlélni, ha pl. Muxia-ban fejezed be az utadat.

A hazaútra én nem vásároltam meg előre a jegyemet. Egyrészről nagyon drága volt korábban a jegy és érdekes módon pár nappal a hazaút előtt olcsóbban tudtam jegyet venni, mint 2-3 hónappal előtte. De másrészről azért sem vettem meg, mert nem voltam időhöz kötve és tudtam, ha végre egyszer el tudtam jönni ide, akkor nem szeretném végigrohanni, csak azért, hogy ki legyen pipálva. Szerettem volna, ha van tartaléknapom arra az esetre, ha valami gond „beütne", mint ahogy történt is. Hiszen ha időhöz lettem volna kötve, akkor az én esetemben, az egész út borult volna és szállhattam volna buszra, vagy vonatra és én tudtam, hogy azt nem teszem meg soha, bármi történjen is.
Persze tisztában vagyok vele, hogy van szabadság és annak van egy megadott kerete, és ha menni szeretnél, akkor korlátok közé vagy szorítva. De inkább vegyél ki még 2-3 nap fizetés nélkülit, mint, hogy esetleges problémáid miatt kelljen buszra szállnod, hogy időben itthon lehess. Mert mindig bánni fogod, ha elmentél és nem úgy sikerül, ahogy szeretted volna. Láttam síró zarándoktársakat és vigasztaltam is kettőt emiatt. Hidd el, ez az a pillanat, amikor ha valaki azt mondja neked, hogy ez így jó, ennek így kellett történnie, akkor felrobbansz a dühtől és szíved szerint azonnal elküldenéd még melegebb éghajlatokra.

Találkoztam két idősebb hölggyel is, kik úgy számolták ki otthon, hogy ők lazán lesétálják 26 nap alatt. Még a felénél sem jártunk, amikor már rendre buszra szálltak, mert annyira lassan haladtak, hogy esélyük nem volt a Santiago-ig - a könyv alapján - számolt 33 napot 26 alatt megtenni. Persze ez a te utad, le is futhatod tőlem. Olyat is láttam, aki 15-én indult és 4-én ért be Santiago-ba, de azt is láttam, hogy egész nap aludt, csak vacsorázni kelt fel, azt is tőlünk kapta. Azzal is tisztában vagyok, hogy van, akit nem érdekelnek a templomok, a városok, a táj, semmi. Ezzel sincs baj, mert ez pedig az Ő útja. Csak ha vágyaidban azok is szerepelnek, akkor szánj időt rá! És ne rohanj át a nagyvárosokon sem, mert nem éri meg! Túl sok és túl szép dolgok mellett fogsz különben elmenni úgy, hogy bár a hiányát sem fogod érezni, mert esetleg nem is tudod, hogy mit hagytál ki, de egy óriási érték és a Camino fontos szelete marad ki az utadból és aztán amikor majd meglátod valaki fényképén...már késő lesz...