Szállások

Zarándokutam során, igyekeztem feltérképezni a zarándokszállásokat, hogy segítségedre lehessek abban, hogy melyik szállást kerüld el inkább, amennyiben van lehetőséged másikat választani.

Szerencsére a zarándokszállások (albergue) többsége kifogástalan és lássuk be, nem is az 5 csillagos Hilton all-inclusive ellátása az, amit az árért elvárhatunk. Amennyiben pedig mégis magasabb szolgáltatásra vágynál, a legtöbb településen lehetőséged lesz hotelt, hostelt, panziót, vagy magán albergue-t választani. Ezek ára természetesen magasabb, ami azt jelenti, hogy 10 Euro-tól, 50-ig is eltérhet/nap, de természetesen például León-ban a San Marco luxus szállodában ennél jóval magasabb egy éjszaka ára.

Az önkormányzati (municipal) és az egyházi (parokial) zarándokszállások legtöbbjénél egységesen 5 Euro az ár egy éjszakára, fejenként. Több helyen adományért lehet megszállni (donativo), amely azt jelenti, hogy a lelkiismeretedre bízzák az szállás ellenértékének kifizetését. Természetesen nem néznek ki, ha semmit nem adsz (amennyiben mondjuk tényleg nincs pénzed), de illik, annyit adni, mint máshol szokásos. Ne élj vissza ezzel!

A magánalbergue-k jellemzően 10 Euro/fő/éjszaka áron érhetők el. Itt a legtöbb helyen az valamivel magasabb szolgáltatással is jár. Mit jelent ez? Például, hogy nem fogy el a meleg víz. Van pokróc. Még fűtés is előfordul és kevesebben vagytok. De Astorga-ban azért aludtam olyan magánszálláson, amelyikben 150-en vertünk tanyát aznap éjjelre. Általában ezeken a helyeken, van WIFI is és sokszor a szálláson tudsz vacsorázni és reggelizni is.

Indulástól, napi szinten láthatod azokat a szállásokat, ahol megszálltam és kiegészítettem azoknak a szállásoknak fotóival is, amelyekben én ugyan nem jártam, de zarándoktársaim aludtak és tudtak információt szolgáltatni azok minőségéről.

Bizkarette:

Barbara és István magyar albergueje. Nem hagyhatjátok ki!

Szép kis ház a zarándokút mentén. Több szoba, kétágyas szobákkal, pokróccal, fűtéssel.

Szép ki nappali, TV, WIFI. Közös esti vacsora, reggeli és ha kéred, akkor készítenek neked kajacsomagot az útra is.
István értemjött Pamplonába a reptérre és autóv vitt el a szállásukra. Másnap pedig átvitt Sent Jean Pied de Port-ba. Elkísért a zarándokirodába és segített a regisztrációnál.

Igazán remek vendéglátók. Minden információt megtaláltok a honlapjukon.
Elérhetőségük:
Calle San Pedro 19, 31695 Biscarreta-Guerendiáin, Navarra, Spain
+34 948 39 21 13
Corazon Puro Pension

DSC00330 CopyDSC00331 Copy
DSC00334 CopyDSC00336 Copy

Roncesvalles

300 fős albergue, egy régebbi és egy modern szárnnyal. maximális felszerelés. Emeletes ágyak, a tetőtérben 2 külön ágyas blokkok. Zárható szekrények az értékeknek. Ágyanként dugalj. Hatalmas konyha és étkező. Élelmiszert az automatákból lehet vásárolni. Bakancstároló újságpapírral felszerelve, hogy ki tudd tömni ha eláztál. Internetszoba. Mellete van a templom, ahol este zarándokmisét tartanak és két épülettel lejjebb egy panzió, amelynek éttermében tudzs vacsorázni, amennyiben nem főzél. 9 Euro a menü. Javaslom, ahogy beérsz a településre, jelentkezz be az étterembe, hogy legyen helyed a vacsoránál!

DSC00444 CopyDSC00449 Copy
DSC00451 CopyDSC00452 Copy
DSC00453 CopyDSC00454 Copy
DSC00455 CopyDSC00456 Copy
DSC00463 CopyDSC00464 Copy
DSC00465 CopyDSC00457 Copy

Larrasoana:

Az egyik legrosszabb szállásom az úton. Semmi fűtés és aznap nagyon hideg volt. Ez eléggé rányomta a bélyegét a véleményemre, mert már második napja nem száradt meg semmink.Még a hálózsákot is magamra kellett tekernem napköben. Persze nyáron ez más. Reggelre a falakon csurgott a pára, így még nedvesebb volt mindenünk mint előző este. Nincs internet, azaz van, de nem működik. 6 Euro az ára a szállásnak, de nem tudnak visszaadni, pont annyit kell adni slusz-pasz. Nincs csak egy darab dugalj a hálóban. Konyha az udvaron külön épületben. Nincs pokróc. Egy apró társalgó egyetlen asztallal. A településen is csak egyetlen bolt és egy étterem van, ahol 12 Euro a zarándok menü. A legdrágább az úton.

DSC00527 CopyDSC00560 Copy
DSC00561 CopyDSC00562 Copy
DSC00564 Copy DSC00573 Copy

Pamplona

Modern, telejsen korrekt önkormányzati albergue a városközpontban. A sarkon található Anita és Steve magyar zarándokboltja. Ezt sem hagyhatod ki és ha bármire szükséged lenne, amire az elmúlt napokban rájöttél, hogy hiányzik, akkor náluk még megveheted, mert aztán sokáig nincs erre lehetőséged! Illetve nálukkaphatsz Camino jelvényt, nyakláncot, kerkötőt is! :) Van internet, több gép is, WIFI is van. Hatalmas mosókonyha, zuhanyzó. Ágyanként dugalj és olvasólámpa. Nagyon szép szállás. Közel van a csarnok ahol megtalálod a legnagyobb élelmiszerüzletet, éttermek, bárok, stb. Amire vigyázz. Csak fogasok vannak a folyosón és miután rengeteg ember megy rajtuk a holmijaidra azért jobban ügyelj. Itt is vannak zárható szekrények, de nem oylan mint Roncesvallesben, hogy visszaadja a pénzedet, hanem el is nyeli!!! Így. ha bezárod, előre gondolkodj, hogy biztos nem kell e belőle valami, mert 1 Euro-kat dobálni bele, egy-egy apróságért, drága mulatság lesz.

DSC00661 CopyDSC00663 Copy
DSC00756 CopyDSC00757 Copy
DSC00758 CopyDSC00759 Copy

Puente la Reina

 A városba érve az első szállás, egy magánalbergue ahol aludtam. Jó választás volt. 10 Euro. Hatalmas. Igény szerint, természetesen magasabb díjért különálló szobák is vannak. Mosókonyha, társalgó, 2 gép internettel. WIFI, bár elég gyenge. Udvar, ami jó idő estén szuper. Étterem, ahol az út során egyedülállóan svédasztalos vacsora volt. Kagylótól, a fagylaltig minden! Lehet pótolni az elégetett kalóriákat és ugyanúgy a szokásos menü áron. Zuhanyzókabinok, konyha, étkező, snack automata. A bolt elég messze van, így inkább reggel álltam meg ott. Korán reggel nyitva vannak már. Az önkormányzati albergue a település közepén található a templomos templom mellett.

DSC00869 CopyDSC00935 Copy
DSC00878 CopyDSC00879 Copy
DSC00881 CopyDSC00882 Copy
DSC00884 CopyDSC00933 Copy

DSC00880 CopyDSC00883 Copy

 Estella

Az albergue a óváros elejénél található, a Börtönhíd mellett, a zarándokút mentén, ahogy beérünk a városba. Szép kis albergue. A bakancsoknak itt nem tárolóhelyíség van, hanem szekrények a hálótermek szintjein. Felszerelt konyha, étkező, udvar, internetállomás két géppel. Itt főztem mert zarándokmenüs étterem alig volt, azok is arrébb és a többiek is maradtak a saját kútfő megoldásnál.

DSC01060 Copy 
DSC01055 CopyDSC01054 Copy
DSC01058 CopyDSC01059 Copy
DSC01056 CopyDSC01057 Copy

Los Arcos

Az önkormányzati albergue a folyó túlpartján található a Templomtól egy percre. Csak át kell menni a hídon és mindjárt jobbra található. A városban több szállás is talűlható, mint pl. az Osztrákok által működtetett szállás, amit nagyon dícsértek a többiek. Ez a szállás, egyszerű, két épületből áll, 4 személyes (két emeleteságy) fülkékkel, amelyek természetesen összenyílnak. Ital- és snacakutomata van a teraszon. Masszőr is rendel az épületben. 5 Euro az ára. A templomtéren található bolt és egy halom étterem, ahol remek menüket, vagy a la cart is választhatunk.

DSC01239 CopyDSC01268 CopyDSC01275 Copy
DSC01278 CopyDSC01279 Copy
DSC01276 CopyDSC01277 Copy

Logrono

Önkormányzati albergue. Kilométeres sort álltunk végig előtte mire bejutottunk, de így jársz ha hamar, vagy ha későn érsz oda. nehéz kiszámítani melyik a jó taktika. A regisztrációkor megkapod a papírágyneműt (majndme mindenhol ezt kapsz), leteszed a bakancsot a tárolóhelyíségben és már mehetsz is fel a hálóteremben. Nagy alberge, nagy hálótermekkel. Nekem egy elég durva vita miatt (egy olasz, spanyol csapat lelökte a cuccainkat az ágyakról. mert elnéztük az égyszámokat) nincsenek jó emlékeim róla, de ez nem az albergue hibája. Nagyon szép szállás. Wifi itt se volt.

Erre az ágyszám dologra figyelj oda!!! Sok helyen adnak egy cetlit amin van egy szám, de ha előtte nem aludtál még az ágyakt ilyen módszerrel kiosztott helyen és nem beszélsz spanyolul, mert ők angolul biztos nem, akkor nem tudod mit kezdj vele. Mi így jártunk és mire a társaim visszatértek a zuhanyzásból már a földön voltak a cuccaink, mindezt nagyon durva stílusban tették, amin a lányok el is sírták magunkat...no...sajnos a zarándokúton is vannak bunkók és hiába kértem őket, várjanak egy percet és elpakolunk éselnézést, vagy hogy menjenek akkor a terem másik oldalán lévő ugyanolyan elrendezésű ágyakra, hallani sem akartak róla... Szóval, a lényeg...inkább nézd meg jól a számot és keresd meg az ágyadat!

DSC01390 Copy
DSC01387 CopyDSC01388 Copy
DSC01391 CopyDSC01392 Copy
DSC01395 CopyDSC01343 Copy

Najera

Az önkormányzati szállása folyóparton található a sétány végén. Ahogy átérsz a hídon, menj le a lépcsőn balra a sétányra és azon csak egyenesen, a végén találod majd jobbkézre. Közel van hozzá a Templom ahol bár belépőt szednek, de akkor sem érdemes kihagyni. Elég közel van bolt, éttermek, de én ezen a napon is inkább főztem magamnak. Esett az eső és nem volt kedvem megint elázni... Wifi nincs, Internet van, két géppel. Összesen egy nagy bojler van, tehát a melegvízre nincs sok esély!!! Még reggel is csak langyosnak sem nevezhető volt. Egy hatalmas hálóterem. pici társalgó és még kisebb konyha. Dugalj egyedül a társalgóban van, összesen egy darab!!!!

DSC01451 CopyDSC01455 Copy
DSC01461 CopyDSC01509 Copy
DSC01510 CopyDSC01511 Copy
DSC01512 CopyDSC01506 Copy

Santo Domingo de la Calzada

Szép önkormáynzati albergue, nagy hálótermekkel, komoly méretű fürdőszobákkal.
Konyha és hatalmas étkező, illetve társalgó. Külön internetszoba gépekkel. Dugaljak is találhatók a hálóteremben, ha nem is sok.
Külön bakacs, túrabot, esőkabát és kerékpártároló.
Az épületben rendel lábspecialista, aki a vízhólyagoktól kezdve az izomhúzódásokig mindent kezel. Kilométeres sor állt előtte egész nap, de ahogy néztem full servics amit kínál, mert volt ak9nek Ő mutatta meg, hogy miképpen kell ehlyesen megkötni a bakancsot, hogy ne fájduljon mag a lábad. A városban van nagyonn bolt, rengeteg étterem és található túrabolt is a templom közelében! Ebben a templomban láthatók a fehér csirkék és Santo Domingo sírja!!! És ebben a városban ehető az akasztott ember (Ahorcaditos) süti! Ki ne hagyd! :)

DSC01559 Copy
DSC01557 CopyDSC01576 Copy
 DSC01577 CopyDSC01575 Copy
DSC01587 CopyDSC01588 Copy
DSC01589 CopyDSC01590 Copy
DSC01591 CopyDSC01592 Copy
DSC01593 Copy

Vilafranca Montes de la Oca

Önkormányzati albetgue a főút szélén. Számomra a tragikus pontja az útnak. Itt találtam két bogarat is az ágyamban és itt csípett bele valamilyen bogár kétszer az inhüvelyembe, amitől kaptam egy "csodaszép" ingyulladást, amivel 4x kellett kórházba mennem és két hétig szenvedtem, mert félre is kezelték. A szállás elég egyszerű. nagyobb hálótermek, apró főzőlap, nem nevezném konyhának, egy darab ebédlőasztal. Nem elegendő annyi embernek amennyi elfér a szálláson. Wifi nincs, Internet elérhetőség van, emlékeim szerint talán egy darab gép.
Az út túloldalán a templommellett van egy másik szállás, inkább azt javaslom és csak 1 Euroval drágább. Bőségesen megéri!!! Kis bolt van az albergue mellett két házzal. Nagy választékra azért ne számíts, mint étteremben sem.

 DSC01647 Copy DSC01648 Copy

Atapuerca

Itt nemjavaslom az önkormányzati albergue-t. Hihetetlenül ellenszenvesek voltak, borzasztóan hideg is volt, ígyátmentünk a zarándokút mentén található privát albergue-hez, ami közvetlenül a faluba való beérkezéskor a jobb oldlalon található. Szemben van evele yg nagyon jó kis étteremem és a főtéren található egy kis bolt is. Amennyiben szánsz rá 5 Euro-t akkor el tudsz menni megnézni az ősember parkot is. Érdemes, hiszen it találták a legrégebbi ősember maradványokat.

A privát albergue nagyon szép. Nem nagy. 6 személyes szobák. Két emeletes ágy, két normál ágy/szoba. Mosószoba, konyha, társalgó, szép fürdőszoba, van melegvíz. :) Jó időben a kertje igazán remek hely a pihenésre. Sajnos itt kezdett el nagyon fáji a lábam és emiatt elfelejtettem lefényképezni a szállást...

DSC01700 CopyDSC01701 Copy

Burgos

Gyönyörű, hatalmas, 6 emeletes korszerű, modern önkormányzati albergue, ami nem mellesleg közvetlenül a Katedrális szomszédságában található. 2-2 emeleteságyas, 4-fős boxok vannak a hálótermekben. Ágyanként dugalj, olvasólámpa, saját, zárható szekrény és megvan az a kis intimitásod, ami nagyon jól jön néha, pláne itt a második hét táján. Nagy terasz, hatalmas tárgyaló. 4 gép, internetkapcsolattal. Wifi nincsen, de a burgosi nyilvános városi Wifi elérhető a házon kívül. Lift is van az emeletek könnyebb megközelíthetősége miatt és a földszinten hatalmas bakancstároló szekrények, ahol emeletenként vannak szeparálva a cipők. A Katedrálisnál található több kis közért is és étterem pedig millió darab van a városban. No és rengeteg látnivaló. A Katedrálisba belépőt kell váltani, de azarándokigazolvánnyla komoly kedvezményt kapsz! Kötelező megnézni és nem csak az ingyen megtekinthető részét, mert az még semmi!!!

Nincs messze a Centro de Salud, azaz az Orvosi rendelő és ha van (legyen) nemzetközi EÜ kártyád,akkor ingyenes. Túraboltot annak ellenére, hogy nagyváros, nem találtam sehol, pedig 3 napot töltöttem itt.

DSC01758 CopyDSC01883 CopyDSC01884 Copy
DSC01885 CopyDSC01886 Copy

Hontanas

A mezeta után egy igazi kis oázis ez a középkorból, egy, az egyben fennmaradt és épületeiben is megőrzött apró falu, amely mára tulajdonképpen kizárólag a zarándokonak köszönheti létezését. Érdemes úgy ervezni, hogy itt tudj megszálni. Több szállás található itt, a falu végén lévőben még medenve is található. Mindegyik hasonló, kulturált, szép, felszerelt. Én a faluba érkezés utáni első privát szállást választottam és jó döntés volt. Kisebb hálótermak,kulturált fürdők, mosókonyha, konyha. lent bár és étterem, ahol előre kell helyet foglalni az esti vacsorához. A teraszon apró bolt, ahol ennek ellenére mindent megtaláltam a tejtől, a gyümölcsökig bezéróla, de tusfürdő, sampon, stb. ismegvehető náluk. Máshol bolt ugyanis nincsen, annyira apró a falucska, amely teljesen elbúlyik a mezetába süllyedve.

DSC02014 CopyDSC02016 CopyDSC02033 CopyDSC02026 Copy
DSC02018 Copy
DSC02019 CopyDSC02022 Copy

Boadilla del Camino

Ezen  a napon sajnos nagyon rosszul voltam, így kisebb gondom is nagyobb volt mint az albergue fotózása, de nem vesztesz vele semmit. Ugyanis a falu szélén, az első épület balkézre az önkormányzati albergue. Igaz csak 4 Euro az ára, de az út során a legrosszabb szállás volt ahol aludtam. Brutál hideg, nem volt melegvíz, a felettem lévő ágy rugói annyira meg voltak nyúlva, hogy nem viccelek, alig tudtam kiszállni az ágyból, annyira besüllyedt amikor feküdt rajta valaki. Tiszta seb lett a fejem, annyiszor fejeltem bele a rugókba.

Ellenben a faluban van egy mésik albergue is. Az ugyan privát, de ezen ne is gondolkodj! Ott van az étterem is és ott tudzs venni valami péksüteményt is másnap reggelre. Én amikor jobban lettem átmentem oda, mert ott legalább valamivel melegebb volt és tudtam meleg teát is inni. nagyon rendes a személyzet, igai vidám, szeretni való vendéglátók, míg a másikban ránk sem néznek, még az ajtót is nekünk kellett magunkrazárni éjszakára. Se Wifi, se internet természetesen. A másikban azonban volt Wifi.

Fotóm csak a másik, a jobb szállásról van.

DSC02095 CopyDSC02096 CopyDSC02097 Copy

Carrion de los Condes

Sok szállás található a városban. Egyháziak és önkormányzati is és természetesen privátok is garmadával. Én az apácáknál aludtam és igazán jól éreztem magamat náluk. Rengeteg hely volt és végre nem emeletes ágyban kellett aludnunk, ami egy kis felüdülést jelentett. Pokróc van. melegvíz is. Wifi nincs, Internet egy gép van. Hatalmas étkező, konyha áll a rendelkezésre. Mosni kézzel lehet, teregetni pedig az udvaron. Miután bent a van a városközpontban, minden pillanatok alatt elérhető. Van túrabolt is, ráadásul a közelében. Ellenben nagyobb élelmiszerboltért kicsit többet kell zarándokolni. Végig a főutcán és a sporttelepre vezető híd fel balra fordulva találod meg. nagyon szép zarándokmisét celebrálnak este, amire érdemes elmenni! Felemelő érzés!

DSC02161 Copy
DSC02160 CopyDSC02140 Copy

Templarios

Magánalbergue a település szélén, ahogy eléred a falut. Bal oldalon, nem tudod eltéveszteni, hatalmas vörös Santiagokereszt álla ház előtt és nagy templomos kereszt van a homlokzatán. Medence az udvaron. Modern, nagyon szép, felszerelt épület. Fürdők koedukáltak, de ahogy másholis, ajtóval, vagy itt függönnyel szeparálhatóak. Pokróc van, fűtés és melegvíz is. :) Bár is van az épületben é étterem is, úgyhogy a zarándokmenüért nem kell túl meszszire menni.

Nem messze tőle van egy másik albergue. Csak belestem oda, az is nagyon korrektnek nézett ki, szintén étkezési lehetőséggel is ellátva.

DSC02197 CopyDSC02198 Copy
DSC02196 CopyDSC02193 Copy
DSC02194 CopyDSC02195 Copy

Hermanillos

Magánalbergue a puszta közepén egy apró településen. Talán 4 házra van tőle az önkormányzti albergue is. Az hagyományos elrendezéssel 5 Euro. Ez 10, de külön ágyak, 4-en voltunk egy szobában és végre van melegvíz rendesen, ágynemű...már nem is emlékeztem,hogy az milyen. A tulajdonos házaspár, nagyon segtőkész. Mindent ők csinálnak. Kimostak, megszárítottak mindenemet reggelre, mert nyakig sáros volt már mindenem az sok esőtől és sártól. Étterem náluk van, így az önkormányzatiból is ide jöttek enni a zarándokok. A reggelijüket kihagytam, mert a tea, toast nekem kevés a starthoz, de boltot nem találtam a településen,legalább is nyitva nem...:( Wifi van, Internet is természetesen.

DSC02262 CopyDSC02258 Copy
DSC02257 CopyDSC02256 Copy
DSC02260 CopyDSC02259 Copy

Mansilla de las Mulas

 

DSC02305 CopyDSC02312 Copy
DSC02307 CopyDSC02313 Copy
DSC02311 Copy

León

leónban egy nagy albergue van, ami eléggé lélekölő. Itt van egyedül, hogy külön teremben vannak a nők és külön a férfiak. Egy-egy hatalmas terem. nagyon lepukkant ágyak, nincs hova pakolni, tömegnyomor. Ez volt az a nap, amikor teljesen kikészült a lábam és amikor kiderült, hogy 2 héten át 3 kórházban félrekezelték... Lelkileg nem bírtam a kaszárnyahangulatot, mert nehéz volt elviselnem, hogy meg kell álljak, így elmentem egy Hostelbe, ami a belvárosban van két sarokra a katedrálistól és nagyon jó áron!!! 30 Euro. Az önkormányzati 5 Euro, de másfél órát álltam a sorban mire bejutottam, mert annyira lessú a regisztráció.

hstal Gusman El Bueno. Egy család üzemelteti. Hihetelneül kedvesek és segítettek mindenben, jeget is kaptam a lábamra, telefonáltak a kórházba, a masszőrnél foglaltak időpontot. Tiszta, jól felszerelt szobák. Ágynemű! :) És káááád!!! Igaz csak ülő, de még abba is belepasszíroztam magamat. 4 hét után...maga a csoda! Wifi van. Amennyiben megállnál várost nézni, mert van mit, ajánlom ezt a helyet.

Önkormányzati albergue:

DSC02335 CopyDSC02336 Copy

Guzman Hostal:

DSC02580 CopyDSC02579 Copy

DSC02578 Copy

Villar de Mazarife

Privát albergue, amelyik egy igazi zarándok paradicsom. Ezt látni kell, mert ilyennel nem találkoztam az úton. Az összes falfelület tele graffíty-kkel amiket az évtizedek alatt a zarándokok rajzoltak, festettek, írtak a falakra. természetesen egy csomó magyar feliratot is találtam. Van Wifi, Internetszoba, konyha, bár az nem nagy. Bár. A közelben egy téren egymással szemben két bolt is található. 4 fős, 6 fős szobák. nagyon hangulatos, zegzugos épület. Udvaron medence is található a forróbb napokra.

DSC02610 CopyDSC02611 Copy
DSC02625 CopyDSC02638 Copy
DSC02640 CopyDSC02639 Copy
DSC02624 CopyDSC02623 Copy

Astorga

Magánalbergue a Katedrálissal szemben lévő utcában. Az önkormányzati az város másik felében található, azonnal balra, ahogy felérünk a városba.

Hatalmas hálótermek, emeletes ágyak és néhány tábori ágy. Sok zuhanyzó éa mellékhelység, nagy konyha, kicsi étkező, de nagy társalgó. Van Wifi és Internet is. Lehet reggelizni is aki igényt tartana rá, de akkor nem tud korán reggel indulni. Hangulatos belső udvar.

A Katedrális 1perc, a Gaudi érseki palota 2 perc innen. Boltok is vannak a közelben. Astorga a psanyol csokoládégyártás fővárosa, így ki ne hagyd a csokiboltokat, van belőle elég, de itt van a Csokoládémúzeum is! Gyönyörű város.

DSC02852 Copy
DSC02854 CopyDSC02723 Copy
DSC02722 CopyDSC02855 Copy
DSC02856 CopyDSC02720 Copy
DSC02721 CopyDSC02724 Copy