GyÍK

arrow2

GYIK, azaz Gyakran Ismételt Kérdések

Az El Camino-ról szóló előadásaim során, illetve a Facebook posztokban, emailekben többször kapok kérdéseket az úttal kapcsolatosan.

Igyekeztem a különböző menüpontokban ezekre mind kielégítő válaszokat adni, de amennyiben nem találod mégsem a benned felmerülő kérdésre, kérdésekre a választ, kérlek, írd meg a „Kapcsolat" űrlapon, vagy itt alul a „comment" ablakban és válaszolok rá.

Később pedig az új kérdéseket és azokra adott válaszaimat is feltöltöm ez alá a menüpont alá, így elősegítve a jövő vándorait a felkészülésükben, hiszen tudom magamról is, hogy az indulást megelőző hónapokban milliónyi, szinte kielégíthetetlen mennyiségű kérdés és kétely merült fel bennem.

Írj nyugodtan és igyekszem a segítségedre lenni!

• El lehet e nyelvtudás nélkül indulni?
Véleményem szerint igen. Sokan járják (különböző országokból) az útjukat úgy, hogy csupán a saját anyanyelvüket beszélik és így is tökéletesen elboldogulnak, és jól érzik magukat. Tudod, hogy van! Ha valakivel szeretnétek egymással kommunikálni, akkor meg fogjátok érteni egymást! :o) Természetesen, ha beszélsz valamilyen idegen nyelvet, akkor nem maradsz ki a közősségi élet hihetetlenül jó hangulatából és ez nagyon sokat tud adni!
• Mennyibe kerül egy albergue egy éjszakára?
Az önkormányzati és egyházi albergue-k általában 5 Euro-ba kerülnek, de van ahol donativo, azaz adományfüggő az ár, azaz Te döntöd el, mennyit adsz a szállásért, de 5 Euro-t akkor is illik adni. De ha nincs pénzed és emiatt nem fizetsz, nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen! De ne élj vele vissza kérlek! Egy helyen találtam egy 4 Euro-s önkormányzati szállást is (Boadilla del Camino). Viszont a színvonala is ehhez mért volt. :o) A magán albergue-k, általában 10-12 Euro árért kínálják szolgáltatásaikat egy éjszakára.
• Lehet e ugyanabba az albergue-be aludni még egy napot?
Nem. Illetve kizárólag abban az esetben, ha rendelkezel orvosi papírral. Saját tapasztalatom, hogy még egy éjszakát engedélyeznek, de a másodiknál, már még jobban megnézik, hogy maradhatsz e. A harmadiknál azonban már elvárják, hogy menj tovább, vagy orvoshoz, vagy térj haza, illetve választhatod a magánszállásokat, hosteleket, hoteleket.
• Van konyha mindenhol?
Igen. Legalábbis ahol én jártam mindenhol volt. Teljesen felszerelt, de azért ne Gordon Ramsey konyhafelszerelését várd el, a legújabb teflon sütőkkel, hiszen naponta rengetegen használják és rendesen elhasználódnak. Vigyél magaddal egy jól megélezett bicskát, mert éles kést, sehol sem találtam! Javaslom, hogy mosogass el mindent újra a használat előtt, mert nem mindenki úgy teszi ezt, mint otthon az édesanyja tenné... Szabály, hogy amit használsz, tedd el magad után azonnal és mosd is el rendesen. A megmaradt alapanyagokat (só, ecet, olaj, tojás, tészta, rizs, stb.) a zarándokok ott szokták hagyni a következőknek és azok ugyanúgy tesznek, ha elmérték az adagot a bevásárlásnál. Használhatod nyugodtan, hiszen senki sem szeretne több súlyt magával cipelni...és hagyd ott Te is a következőknek!
• Ingyenesen lehet használni a konyhát?
Nekem azt mondták, hogy nem ingyenes, de mindenhol az volt és éppen ezért, nem is kellett fizetni érte.
• A füldugódat hol készíttetted?
A Dob utca 48-ban található Pannon Hallás-Látás Centrumban. A Klauzál térnél a Csányi utca és az Akácfa utca között, a baloldalon található, elég nagy üzlet, amely az utcáról nyílik.
Pannon Hallás-Látás Centrum
Öntess magadnak egyet és hidd el, áldani fogod a nevemet az út során, én meg majd mosolyogva csuklom, amíg haza nem térsz! :o) Azért javaslom ezt, mert a szimpla füldugó, meg sem közelíti ennek hatásosságát. Hidd el, szükséged lesz rá!!! :o)
• Mikor van a szieszta?
Kettő órától öt óráig, de volt ahol csak négyig tartott. Az éttermek és a kávéházak, a szieszta ideje alatt is általában (nem mindenhol és nem minden esetben) nyitva vannak.
• Mire jó még a Credenzial, azaz a Zarándokútlevél?
Vannak olyan templomok, múzeumok ahol a zarándokok kedvezményes belépőt válthatnak a Credenzial-juk bemutatása esetén. Pl. Burgos-ban a katedrálisban. Ez alapján kapod meg a Compostella-dat is.
• Megvegyem itthon a Credenzial-t?
Válaszom, határozott NEM! Sőt, meg ne próbáld!!! Kint 2 Euro, később csupán 1 Euro, amíg itthon jó magyar szokás szerint 5!!! Euro-t kérnek el tőled!!!
Minek tennéd? Úgyis be kell, menj regisztrálni a zarándokirodába az induláskor és pillanatok alatt el tudod intézni ezt a részét az útnak. Tehát újra kérlek, NE TEDD!!!
• El tudok tévedni?
Igen, azaz nem. :o) Persze, hogy el tudsz, de hidd el, annyi jelzést fogsz találni, hogy nagyon máshol kell, hogy járj gondolatban, hogy eltéveszd az útvonalat. Sok zarándok is van és figyelnek egymásra, szólnak, ha látják rossz irányba mész, de az autósok is rád dudálnak és intenek, de ugyanígy a gyalogosok is. Egy fontos tanácsom azonban van ezzel kapcsolatban. Amennyiben, kb. 500 méteren belül nem látsz jelzést, inkább állj meg és nézz körül alaposan, vedd elő a könyvet, és ha nem látsz senkit, menj inkább vissza az úton és keresd meg az utolsó jelet és onnan, alaposan körülnézve indulj el újra! Így nem lesz gondod! Illetve, ha a nap előtted van és nem a hátad mögött, akkor valamit nagyon benéztél...:o)
• Mindenhol van mise?
Majdnem mindenhol. Természetesen, ha van templom a településen, nagyobb rá az esélyed, de ez sem minden esetben állja meg a helyét. Ott is ismerik a pap hiány fogalmát. Általában este 7-kor kezdődnek a misék (misa) és sok helyen utána személyesen a zarándoknak szokott a pap, áldást is osztani. Ezeken már csak a zarándokok maradnak ott. Ezt a mise végén, az atya külön közölni fogja. Érdemes ottmaradni!
• Elég a hálózsák éjszakára?
Nyáron, azt hiszem a legtöbbször sok is... Tavasszal és késő ősszel, azonban a hálózsákodtól függ. Én tavasszal, egy extrém időjárást fogtam ki és nagyon sokat fáztunk, pedig jó hálózsákom van. Szerencsére azonban, nagyon sok helyen volt pokróc is, és mindenki előszeretettel használta is a hideg éjszakákon. No és volt, hogy még így is alá kellett öltözzek, ugyanis az albergue-k nagy részében nincsen fűtés. Legfeljebb a magánszállásokon.
• Meddig kell elhagyni a szállásokat?
Általában legkésőbb 8 óráig, de van pár szállás, ahol csak 9-ig. Ha elaludnál, ne aggódj, fel fognak kelteni, hogy ideje menned, hiszen délben jön a következő turnus és nekik addigra ki kell takarítaniuk és rendbe tenni az egész épületet, felkészülni az újabb zarándokok fogadására.
• Van záróra a szállásokon?
Van bizony. Este 10-kor szigorúan központi lámpaoltás és kapuzárás van, így ha kimaradsz, akkor kint maradsz!!!! Figyelj rá! Nem jó a kapu előtt a hideg kövön aludni, miközben a cuccaid bent pihennek a fedett helyen... Láttam ilyet Pamplona-ban... Néhány magánszálláson kicsit lazább a rend, de lámpaoltás akkor is van, de csak a hálótermekben. Santiago-ban pedig (hiszen az a búcsú városa is) van, ahol kapsz kulcsot és bármikor mehetsz vissza, vagy jelezni tudsz a portára.
• Van szünnap?
Van bizony, mégpedig a vasárnap! Náluk minden zárva van akkor, kivéve az éttermek. Erre az egyre érdemes odafigyelni, hogy szombaton be tudj vásárolni hétfőig elegendő élelmet, innivalót. Elfeledkezel róla, hogy milyen nap van, mert ez nem, hogy másodlagos, hanem sokadlagos probléma, de a szombatra figyelj oda és tervezz előre!
• Vannak túraboltok az út mentén?
Nem igazán. Vagyis, nagyon kevés. Steve és Anita boltja az első Pamplona-ban, az önkormányzati albergue melletti saroknál. Menj be hozzájuk, már csak azért is, hogy megismerd őket! Legközelebb Santo Domingo de la Calzada-ban, aztán már csak az út második felében láttam Corres de los Condes-ben, Astorga-ban, León-ban és egy kis településen az út mellett, de sajnos nem emlékszem a nevére. Máshol nem. Olyan bolt van azért ahol zoknit, esőponcho-t, botot vásárolhatsz. Ezeket sokszor még az albergue-kben is megveheted.
• Mindenhol találok orvost?
Sajnos nem. Ez nekem is okozott problémát. Általában a nagyobb településeken, de ha nagyobb baj van, a hospitalero-k (szállásadók) segítségedre lesznek és telefonálnak mentőért.
• Mindenhol van Internet?
Nincs mindenhol. A legtöbb helyen ugyan van, de csak fix gép, amely bedobós módon működik, emlékeim szerint 20 Eurocent 10-15 perc alapon.
• Van WIFI a szállásokon?
Határozottan nincsen. Nagyon vegyes a kép, ugyanis van, hogy modern új épületben nincsen és régiben pedig már van. Amennyiben van elérhetőség, az minden esetben ingyenes. Az éttermekben és bárokban azonban szinte mindenhol találtam és azonnal adnak is kódot, ha kérsz. De azért volt olyan, hogy 3-4 napig nem tudtam elküldeni, amit írtam.
• Amennyiben nagyon fájnak már az izmaim, találok masszőrt?
Ha nem is mindenhol, de azért jó pár helyen igen. Sokszor az albergue-kben rendelnek. De azért nagyon vigyázz, mert egy rossz masszőr többet tud ártani, mint használni, ha „széttöri" az izmaidat!!! León-ban, a Gaudi épületnek, ha háttal állsz és balra elindulsz az utcán a katedrális felé, akkor egy-két háznyira találod David rendelőjét a jobb oldalon, akinél úgy lógnak a diplomák a falon, mint Korda Gyurinál az arany és platinalemezek. Amennyiben fáj valamid, Őt ajánlom, nagyon profi srác és mindenre fel van készülve a kinezio tape-től kezdve. Szerintem még eret is vág, meg a gőzt is kiereszti, mint a „Szaffi" c. rajzfilmben is láthattad...:o)
• Tudok útközben kulacsot újratölteni?
Igen, de vannak napok, amikor egyáltalán nem. Ezeket általában a könyvek jelzik. Töltsd tele a kulacsodat (Én egy másfél literes palackot vittem.) és ha találsz csapot, kutat, akkor ott igyál rendesen és azonnal töltsd vissza. Muszáj sokat innod, mert a folyadékhiánytól is be tud gyulladni a lábad!!! Jellemző tünet az úton. Sok helyen azonban nem iható a víz és ezt jelzik is rajta. A Camino szótár menüben megtalálod, hogy miképpen jelzik, az iható és a nem iható vízforrás helyét! Érdemes megtanulni!!!