Vilagaim.com Blog

Mert a gondolat számomra olyan, mint egy bonbon. Hol édes, mint a méz, hol bódítóan alkoholos, hol már látszik rajta, hogy nem mai, de aztán a tartalma szétárad benned és a figyelmed mégsem képes semmi másra koncentrálni, mint csak az ízére. Ilyenek a gondolat bonbonok is. Hol vidám, hol vicces, hol szomorú, néhol elkeserítő, de legtöbbször elgondolkodtató. Hiszen a célja pont ez, hogy elgondolkodj rajta kedves olvasó! Hiszen beszélgetni fontos, még ha a mai világban a kávéházak és a cukrászdák meghitten olvasgató és beszélgető látogatói már nem is ugyanazt a hangulatot árasztják magukból. De talán ha itt jársz és megpihensz kicsit, majd olvasol esetleg egy tea, vagy egy kávé mellett, újra úgy érezhetjük, mint réges régen. Hiszen kíváncsi vagyok a véleményedre, arra, hogy Te miképpen is vélekedsz ugyanarról a témáról és így ez a mai világnak a virtuális bambusz lapozón elhelyezett újságja, amit aztán ugyanúgy, mint annyi évvel ezelőtt Hacsek és Sajó, vagy Jenő és Lujza, mi is oly megmosolyogtatón beszélhetünk ki.

Boldogtalan vagy a munkahelyeden? Ez, öt fő ok miatt van!

- - Gondolat Bonbonok
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • Találatok: 1605
  • Felíratkozás frissítésekre
  • Nyomtat
1605
Boldogtalan vagy a munkahelyeden? Ez, öt fő ok miatt van!

unhappy

Az elmúlt hónapokban feltűnt, mennyi embertől hallottam, nem érzi jól magát a munkahelyén, így gondoltam utánanézek, mik lehetnek ennek fő okai.

Persze, néhány dologra magamtól is rájöttem, hiszen az én életemben is voltak olyan pillanatok, amikor éreztem, nem a helyes úton járok és emiatt váltottam is. Azonban a változás, a változtatás képessége nem egyformán van jelen életünkben és sok szerepet játszanak benne génjeink és az is, hogy miképpen szocializálódtunk, vagy milyen élethelyzetbe sodródtunk. Sokan azonban ez utóbbira fogják, azt, hogy miért nem változtatnak. Pedig az aktuális élethelyzet nem befolyásolja a hajlandóságot és a változtatás képességét, maximum azt, hogy ugyan tudjuk, lépnünk kell, de azt is tudjuk ehhez előbb meg kell teremtsük a biztonságos lépés feltételeit. Így egy stratégiát követve, kicsit lassabban ugyan, de mégis változtatunk. Ez is egy járható út, de sokan mégis megállnak rajta. Én a radikális, de átgondolt, határozott lépésben hiszek. Merni kell kilépni egy új területre, visszalépni a startvonalra és újra elindulni. Sohasem könnyű ez a lépés, de később mindig bebizonyosodik, igazán megéri és, hogy a régi mondás még ma is mennyire igaz: „Aki mer, az nyer.”

girl-with-laughing-smiley-007

Sajnos nem találtam információt arról, hogy nálunk is készült-e hasonló közvélemény-kutatás, de az Egyesült Államokban az 1980-as évek óta folyamatosan készítenek felmérést a munkahelyi elégedetlenségek fő okairól. Nem kell hozzá különös képesség, hogy az okokat elolvasva azonnal rájöjjünk, valószínűleg a világ minden táján ugyanezek a pontok szerepelnének egy hasonló kutatás eredményeként.

A végeredmény szerint, az Egyesült Államokban, az elmúlt 30 évben gyakorlatilag semmit sem változtak a munkahelyi elégedetlenségek fő okai és valószínűleg nap, mint nap, hasonló problémákkal küzdünk az egész világon. A munkavállalók szerint, ugyanis öt fő ok áll a munkahelyi boldogtalanságunk hátterében.

Nem hiszem, hogy bárkinek is meglepetést fog okozni, hogy az első két fő indok között mi szerepel. Természetesen, mindjárt az első helyen nem más, mint az alacsony fizetés és a másodikon, a munkahely megtartásának biztonsága. Meglepő azonban, hogy ez utóbbi, csak a gazdasági világválság kirobbanása óta kapott hangsúlyosabb szerepet. Viszont a további három indok sem tartogat sok meglepetést.

A harmadik leggyakoribb problémaként a mélyebb emberi kapcsolatok hiányát emelték ki a válaszadók. Véleményük szerint, ez amiatt következik be, mert sok munkahelyen nagy a fluktuáció, nem töltenek el hosszabb időszakokat a kollégák egy cégnél és emiatt sokkal nehezebben alakulnak ki szorosabb barátságok. Ez pedig rányomja a bélyegét az átlagos hétköznapok hangulatára. És ez hányszor vezető függő! Akik azt hiszik bárki pótolható, nem érdekes, majd jön másik, vagy nem becsülik meg, nem tisztelik beosztottjaikat. Ezek pedig csak állandósítják az erodálódó folyamatot. Azonban hasonló ok a munkavállalói lojalitás hiánya is.

A negyedik leggyakoribb probléma, munkájuk jellege. Ez sajnos szintén nem újdonság, hiszen nem is olyan régen derült ki egy másik felmérésből, hogy a munkavállalóknak mindössze csak 6 százaléka tud elhelyezkedni azon a munkahelyen és állásban, amelyről álmodozott.

Végül az ötödik leggyakoribb probléma, a munkatársak karrierista agresszivitása és ehhez kapcsolódó szemtelensége, intrikája, amelyet az egyre jobban terjedő túlzott versenyszellem és bizonyítási kényszer, no és a karrierizmus csak még jobban táplál. Ez ugye, szintén ismerős jelenség?

unhappy1

No igen, ez így mind „szép és jó”, de mit érünk ezekkel az eredményekkel, hiszen eddig is ismertük ezeket, legfeljebb nem elemeztük ki, de helyzetünk, akkor sem lesz jobb általa.

Bízom benne, egyet azért elérek vele, hogy rájöjj, ha Te nem változtatsz, akkor minden marad a régiben, vagy egyszer hirtelen, majd az élet változtat még ezen a helyzeten is és egyáltalán nem garantált, hogy majd pozitív irányba fordítja sorsod hajójának kormánykerekét.

A munkavállalóknak kevesebb, mint az 50 százaléka elégedett csak a munkahelyével
és olvashattad, hogy csupán 6 százalékuk az, aki ott és abban a munkakörben dolgozik, amelyre igazán vágyott.

Te mindennel elégedett vagy? Ha nem, akkor lépj! Senki sem fogja ezt helyetted megtenni. Annak, hogy rád mosolyogjon Fortuna sokkal kevesebb az esélye, mintha végre teszel valamit saját magadért és az által következik be a pozitív változás.

Használd ki az időd és fejleszd magad, tanulj, építs kapcsolatokat és ápold is őket!
Tudom, sosincs rá időd, de kell, hogy megteremtsd, mert a változásnak ezek fontos elemei. Ha tanulsz, fejlődsz. Ha fejlődsz, nő a tudásod, ezzel együtt pedig az önbizalmad is és amikor jön a lehetőség, tudni fogsz élni vele, ellentétben másokkal.

sunsmiley

Nem mond azt, hogy neked nincsenek lehetőségeid! Vannak és lesznek és főleg mindig is VOLTAK. Csak miután nem döntötted el mit szeretnél valójában, nem volt meg a pontos cél és így nem voltál rájuk felkészülve, sőt, észre sem vetted, vagy nem mertél belevágni. Ne fogd másra! Amíg első körben nem magadban keresed a hibát, addig nem fogsz tudni előre lépni. Ne bűnbak akarj lenni, hanem lásd objektíven és őszintén magad, mert ez a kiindulópont ahhoz, hogy tudd, miben kell változtass annak érdekében, hogy céljaid megvalósítása felé előbbre tudj lépni.

Nem szereted a munkahelyed? Rossz a munkahelyi légkör? Kevés a fizetésed? Kihasználnak? Zsarnok a főnököd? Nem tartják be a munkáltatói szabályokat? Akkor változtass ezen!

Kész a legfrissebb önéletrajzod? Biztos, hogy megfelel a mai elvárásoknak? Biztos nincs benne hiba? Jó fotót választottál hozzá? Biztos, hogy jót és nem a 10 évvel ezelőttit, vagy a nyaraláson készültet, hanem szánsz rá időt és pénzt és készíttetsz egy megnyerő, pozitív embert sugárzó portrét? Írtál motivációs levelet? Egyáltalán tudod, hogy mit szeretnél, hol dolgoznál szívesen? Elolvastál a kiszemelt cégről mindent, ami elérhető? Ezt követően írtad meg az önéletrajzodat – a számukra szükséges képességeidet kiemelve -, majd a motivációs leveledet? Átnézted a közösségi oldaladon a posztjaidat, megosztott fotóidat és rendet tettél közöttük? Tudod is, hogy hová és kinek kell elküld az anyagaidat?

Ha ez mind így van, akkor tényleg nem értem, hogy mire vársz még!?

Tessék egy nagy, mély levegőt venni és elküldeni az anyagodat MOST, aztán odatelefonálni, hogy megérkezett-e! Ha van ott ismerősöd – nézd meg a közösségi oldalakon az ismerőseid között –, akkor kérd meg, hogy adjon tanácsot, kinek írj és hova? Kérd meg, hogy legyen segítségedre legalább pár szó, vagy néhány hasznos információ erejéig!

Látod, ezért is fontos kapcsolatokat építeni és ápolni is őket. Amennyiben ápolod kapcsolataidat, ez nem kihasználása senkinek, és Te is ugyanígy segíthetsz másoknak.

Sok sikert kívánok és azt is, hogy javítsunk végre azon a 6 százalékos elégedettségi mutatón!

Ez egy szép nap! Legyen a Tiéd is az!

Happy-at-Work

&copyVilágaim.com
Last modified -
0
Címkézve Motiváció

Hozzászólások