Felkészülés, tanácsok

DSC00818

Szeretném az elején hangsúlyozni, hogy az itt megfogalmazottak a saját véleményem alapján íródtak, ahogy átéltem, és amit tapasztaltam a saját és több száz zarándok útját végignézve. Ez az út mindenkinek más, másképpen éli meg és kinek könnyebb, kinek nehezebb, kinek jobb, kinek rosszabb időjárás jut, ki jobb fizikai kondícióban van, ki gyengébben, ki fiatalabb, ki idősebb...és ez mind, mind mást jelent. Próbálok teljes képet adni a rád váró útról és segítséget annak olyan teljesítéséhez, hogy a lehető legtöbb örömet adhassa. Természetesen lehet másképp, más felszerelésekkel, de megpróbálom a legoptimálisabb javaslatot adni számodra.
Sokszor mondták előtte, hogy a Camino nem fizikai teljesítmény, nem kell rá felkészülni és bárki meg tudja csinálni.
Szerintem ez nem teljesen fedi a valóságot, hiszen 4-5-6 héten át, napi 20-40 kilométert gyalogolni hegyen-völgyön át, 7-15 kilogrammos (de láttam 27 kilósat is) hátizsákkal- a természet és az időjárás szeszélyeinek kitéve - igenis komoly fizikai teljesítmény, melyet aki alábecsül, pórul jár.
Éppen ezért véleményem szerint fontos a minimális felkészülés az útra. Ez jelenthet kocogást, futást, de a legjobb, ha el tudsz menni túrázni, vagy nagyokat sétálni.
Én terepfutottam és teljesítménytúráztam, az utolsó hónapban a hátizsákommal túrázva, vagy futva és benne olyan súllyal (homokzsák) mint amennyi – akkor már tudtam – a zsákom lett. De ez számomra volt fontos, mert azt mondtam, hogy nem szeretnék szenvedni a kaptatókon, nem szeretném, ha ott derülne ki, hogy mi nem kényelmes, mi dörzsöli ki a lábam, ágyékom, hónaljamat, stb. ne ott törje fel a cipő a lábamat és ne ott kísérletezzek majd a hátizsák beállításával már a hát és derékfájás közben.
Nem véletlenül írom ezeket, mert rengeteg zarándokkal találkoztam kiknek ez-az fájt. Akinek lehetett, aki hagyta, aki elfogadta, annak igyekeztem tanácsot adni, segíteni kint is.
Hidd el, kedves leendő zarándok, az a pár alkalom (ha nincs is többre időd) meg fogja hálálni az úton a rá szánt időt. De minél többet szánsz rá, annál jobban fogsz tudni az útra figyelni és nem a fáradtságra, fájdalomra.
Ha már ez a célod, vágyad, álmod és kiszakítasz az életedből erre nem kevés időt és nem kevés energiát, pénz, akkor szánj rá legalább pár edzésnyit is és add meg neki a tiszteletet, hogy nem becsülöd alá és fel is készülsz rá testben és lélekben egyaránt.
Mert olvasva az én utamat láthatod, úgysem lehet annyira felkészülni egy ilyen hosszú útra, hogy ne kellene improvizálni, alkalmazkodni az új helyzethez, ne történhetne sérülés, betegség, vagy bármi más, mi hátráltathat az úton. Ne akkor dühöngj a Mezeta közepén állva - ahol még egy fa sem igen van -, hogy miért hagytad ezt otthon, vagy miért dobtad ki egy hete, vagy miért nem próbáltad ki, törted be és a fájdalomtól csillagokat látsz, fázol, ázol, leégsz, szomjazol, stb.

Hátizsák:

Először is amennyiben nincsen, vásárolj egy kényelmes, hangsúlyozom KÉNYELMES hátizsákot! Véleményem szerint a legnagyobb választék a Mountex áruházakban található és több éves tapasztalatom alapján náluk a szakértelemmel sincs probléma. Árban a Decathlon olcsóbb, de a minőség is arányosan gyengébb. Természetesen én is sokszor vásárolok náluk, mert remek termékeik is vannak, de javaslom, hogy ne az árra, hanem az ár-érték arányra figyelj, mert sokan járnak úgy, hogy nem hogy egy-két hét után, hanem már 3 nap után kell vásárolniuk új szerelést és Anita és Steve Pamplona-ban (Caminoteca-Facebookon megtalálod őket) sokat tudna mesélni, hogy a 3-ik napon már hányan vásárolnak náluk felszerelést!
Tehát egy jó hátizsák. Én Osprey párti vagyok, mert ugyanabból a típusból van két méretem is és akár Afrikában, akár a Camino-n is tökéletesen helytálltak.
Számomra az Airflow-s hát rész kialakítása nagyon fontos, hogy ne izzadjon bele a hátad, pláne nyáron. Nekem az Osprey-től a Stratos típusú zsákom van, amelyiknek szerintem a legeslegjobb ez a funkciója.
Ne feledd, hogy vannak zsákok, melyek méretre vásárolhatóak, nem pedig a hátlapjuk állítható!!!! Ne sózzanak rád egy kisebbet, hogy áhhh...ez is jó lesz...nem lesz jó! És az sem jó, ha az állítható zsákot kell maximálisra nyitnod, mert akkor már alig van valami rögzítési felülete a tépőzárnak.
Amikor az űrtartalmat nézed, úgy válassz, hogy nagyjából legyen meg a listád és tudd mennyi a csomagod. Ne vásárolj nagyot, hogy jó lesz, mert nem lesz jó, majd rájössz, hogy ha nagyobbat veszel, többet is fogsz csomagolni bele, pláne ha rutintalan vagy. És ha ez az első ilyen utad, akkor ismerd be, hogy az vagy és amit összecsomagoltál, annak a felét most!!! rakd ki!

Két állítás van. Az egyik alapján a testsúlyod 10%-nál ne legyen nagyobb a zsákod súlya, a másik szerint a testsúlyod 1/6-a lehet ez a súly. Nekem az 1/6-nál kevesebb, de a 10%-nál több volt. A kettő közé kell belőni a súlyt! Tehát 30-36-nál nem kell nagyobb zsák!!! Láttam 65-75 literes zsákokkal megrakott zarándokokat is görnyedni az úton. Természetesen ez a te utad és úgy mész, ahogy szeretnél.
Minél előbb van meg a listád, annál olcsóbban tudod beszerezni a felszerelésedet, mert lesz rá elegendő időd, hogy vadássz! Internetes oldalak, akciók, pl. télen a kutya nem vesz zsákot, vagy nyári hálózsákot...keresgélj és nagyon sokat takaríthatsz meg! Az Adidasnak havonta van 30%-os akciója és ha még ráadásul az outlet-be mész kevesebb mint fél áron veheted meg a kinézett termékeket.
Ne feledd, hogyha nincsen beépített esőzsákja, akkor feltétlenül vegyél hozzá egyet!
Próbáld fel a zsákot az üzletben, járj benne kicsit, tetess bele súlyt, van nekik. Szánj elegendő időt a kiválasztására, mert ő lesz a házad az út során, a hű társad és most kell kiválaszd, mert ezt nem valószínű, hogy ki fogod cserélni az út során.
Én azt a fajta zsákot részesítem előnyben, amelynek a deréköv részénél zsebei vannak, sőt a vállpántján is. Én itt tartottam a müzlijeimet, a másikban a tapaszt, a vállpánton lévőben a kesztyűmet, stb. Ha hirtelen kellene valami, ne kelljen levenni állandóan a zsákot, kinyitni, kipakolni pláne egy szakadó esőben. Minden essen kézre! Ezért kell, hogy elmenj túrázni kicsit, hogy kiismerd magadat, mennyi időnként eszel, iszol. Hova rakod, hogy fogod vinni, hogy veszed elő, hogy rakod el a felszereléseidet és mindezt a lehető legkevesebb energia felhasználásával.
Ha túrabotot viszel magaddal, akkor hova tudod rögzíteni, hogy ne zavarjon. Hova tudod csatolni a fényképezőgépedet (én a derék, aztán a kereszt mellhevederre rögzítettem).


Túrabot, zarándokbot:

Hasznos eszközök, pláne ha idősebb, gyengébb fizikumú vagy, esetleg sérülésed van.
Zarándokbotot kint azonnal tudsz venni, de találsz is, vagy vágni is tudsz botot magadnak és tökéletes az is. Eben az esetben viszont csak egy kezedben lesz. Ezt mindig az ellenkezőben használd, mint amelyik lábadat kímélni szeretnéd!
Amennyiben túrabotot veszel, kezd azzal, hogy valami élénk megkülönböztető jelzést raksz rá, mert rengeteg hasonló márkájú bot van és láttam ebből nagy vitát, hogy kié tűnt el és az ott lévő kinek a tulajdona. Általában nem tudod bevinni a hálóterembe, hanem van egy hatalmas kosár és oda teszi mindenki. Tehát gondolhatod egy 150 férőhelyes szálláson hány darab bot közül kell, hogy megtaláld a sajátodat. Vegyél hozzá gumi véget is, amikor az aszfalton fogod használni, szükséged lesz rá. Ha elkopik, elhagyod útközben, ha nem is sok helyen, de tudod pótolni. A túrabot használatát viszont meg kell tanulni. Sokat segít, mert leveszi a terhet a lábadról, ugyanis besegítenek az előrehaladásban a karok a vállak, stb. De a mozdulatsort ki kell próbálni előtte, nem azért mintha nem lenne rá elegendő időd, hogy beletanulj...mert lesz, csak ha az első napon át akarsz kelni a Pireneusok meredek hágóin, akkor jobban jársz, ha már ott helyesen használod és nem pedig csak zavar, és terhet jelent számodra.
A bot arra is megfelelő, ha esetleg kutyával, vagy kutyákkal találkoznál (velem előfordult 3x is, ebből az első alkalommal nem volt nálam semmilyen bot, viszont „megtalált" 6 kutya). Tudják tisztelni a látványát is. Tehát ha félsz, ha olyan útvonalat választasz, amelyen kevesen vannak, ajánlom, hogy vegyél fel egyet a földről, vagy vágj egyet arra a napra, nekem bevált.


Bakancs vs szandál vs edzőcipő:

Ez egy nagyon nehéz dió.
Láttam Crocks papucsban elzúgni kóreaiakat mellettem a szakadó esőben, nyakig sárban (aznap 34 km-t tettünk meg), de másnap már totyogtak. Láttam piros Converse tornacipőben menni egy lányt az éles sziklákkal teli terepen, de nem láttam este, milyen volt a talpa és mit érzett.
Láttam sima futócipőben, terepfutó cipőben, raid cipőben, magas szárú bakancsban, katonai bakancsban, háromnegyedes túrabakancsban és túraszandálban is menni zarándokokat.
Nem tudok ebben igazságot tenni. Olyanban menj, ami kényelmes, amit KIPRÓBÁLTÁL, BETÖRTÉL, amit szeretsz, vagy megszoktál! A te utad, a te lábad, de tudd, a lábad nélkül nem mész végig arról biztosíthatlak. Fájhat bármid, de ha a lábadat kinyírod, oda a dicsőség, marad a fájdalom mellett a csalódás keserű pirulája is.
Én a háromnegyedes könnyű, gyors terepbakancsokat ajánlom. Egyrészt mert könnyű, másrészt mert jó szellőzik, harmadrészt, elvileg (hangsúlyozom ELVILEG) mindegyik Goretex, vagy konkurencia membrános cipő vízálló, vagy legalább lepergető. A valóságban csak eső és idő kérdése mennyire lesz vizes, mert a lábad is izzad és ha az eső ömlik, akkor a nadrágod is ázik onnan pedig a zoknid, pláne ha vastag túra zokni, beszívja a vizet mint a szivacs...
Amiért a háromnegyedes bakancsokat javaslom az a terep. El fogsz fáradni (persze ez kor, adottságok, fizikai állapot, stb. függő), de bárhogy is legyen el fogsz és lesz holtpontod, nem is egy talán és sokszor nagyon technikás a terep, nem köves, hanem nagy egybefüggő sziklás, meredek is és pláne ha esik az eső, még a sarat is felhordják rá a klubtársak, akkor mint a jég és elég egy bokabicsaklás, hogy az álmaid távolodni kezdjenek. Sokan esküsznek azonban a sima terepcipőre, de véleményem szerint ott sokkal magasabb a szerencsére bízott faktorszám.
Én az Adidas 2012-es csúcs, háromnegyedes, súlyra is könnyű terepbakancsát választottam. Terrex Fast R Mid. Hibátlan a dupla sarokkiképzése, mely szétnyílik a lefelé haladásnál így nagyobb tapadási felületet biztosítva, a Continentál talpa, mely tökéletes stabilitást nyújtott, vagy az ütéscsillapítása, és ahogy a lábat stabilizálja...egyszerűen hibátlan a cipő. Kevlár szálas a fűzője, mely egy csúszó gombbal rögzíthető. Mondjuk a hidegben, elgémberedett ujjakkal, esélyem nem volt kinyitni...
Viszont a Goretex membránja ellenére a vizes fűben is szinte azonnal átázott és mindkét cipő kívül és a belső oldalán is kiszakadt az 1000 km alatt...ami egy csúcsmodellnél igencsak nem illene... Ára is borsos, mint a jó minőségű bakancsoknak, de egy új Adidas üzlet nyitásakor 3 és fél hónap vadászat után találtam egyetlen darabot pont az én méretemben és fél áron...☺))
Fontos, hogy ne kő merev legyen a talpa, de annyira igen, hogy a sziklás talajon ne nyomják meg a szikladarabok a csonthártyádat, mert az is kellemetlenül tud fájni és nagyon lassan gyógyul.


Cserecipő:

Az Adidas, Adizero maratoni futó versenycipőjét választottam a 33%-os akció keretein belül az outlet alacsonyabb árai mellett. Igaz, hogy vad narancssárga, kék kombinációjú színe van (amin a Facebook társadalom örömmel humorizált), de súlya viszont szinte nulla, így tényleg nem jelentett semmit a cipelése, viszont felbecsülhetetlen volt a délutáni városnéző, lábpihentető szolgáltatása. Kevés embernek van másik cipője, inkább a papucs, vagy a szandál a jellemző, de nekem már az NDK-s szandik óta hideglelésem van, ha meglátok egyet, így én biztos úgy távozom el az élők sorából egyszer, hogy nem fogok hordani olyat, még ha a világ legkényelmesebb termékei is. Mert állítólag azok és zoknival hordva még vidám tekinteteket is begyűjthetsz vele. Viszont sokszor nem javasolnám hordani a gyaloglás alatt, mert egy vallási úton nem illik akkorákat káromkodni, mint ahogy hallottam a soknemzetiségű káromkodásokat, mikor sorra rugdosták le a körmeiket a sziklás terepen egy-egy botlásnál...csúnyán tud az fájni.


Talpbetét:

A komoly cipőkben ma már elég jó betétek találhatóak, de megsúgom nem ekkora terhelésre lettek kifejlesztve. Javaslok egyet, melyet én is véletlenül fedeztem fel. Ez nem olcsó, de tartós darab, mely a Camino után a sima cipődben is segítségedre lesz. A Sidas francia cég terméke. Figyelj oda, mert könnyű lépre menni!!!!!
Ugyanis nekem is majdnem egy sícipőbe valót adtak el és szerencsém volt, hogy előzőleg egy másik üzletben már láttam, hogy van futó, sí, utcai és túra változata is, mert lazán eladták volna. Nem is ott vettem meg...
A specialitása a betétnek, hogy egy géppel (Ez sincs mindenhol!!!! Viktória Sport, Victor Hugo utca) 10 perc alatt a kész betétet a talpadra formázzák, ezáltal tökéletes stabilitást nyújt. Sarokcsillapítással is rendelkezik, elnyeli az ütéseket és elősegíti a vízhólyagok kialakulásának megelőzését. Tökéletes. A túraváltozatból is van 2féle!!! Az Outdoor + Slim, azaz vékonyabb változatot javaslom. Egyedül, amikor már nagyon sok volt az aszfalt égett a talpam kicsit, de a cipőm nem aszfaltra lett tervezve. viszont a terepen hasított.


Papucs:

Szerintem nagyon fontos és ne dobd el, ne hagyd otthon, de keress olyat, aminek szinte súlya sincsen. Én a Decathlonban találtam. Flip-flop papucs és azért van rá szükséged, mert a tömegszállásokon, ahol napi szinten százasával cserélődnek az emberek, nem a leghigiénikusabb feladat a zuhanyzás mezítláb és nem is javasolnám senkinek. Mert hamar össze lehet szedni egy jó kis lábfertőzést, aztán lehet szenvedni a gyaloglás alatt, vagy abbahagyni...és azt ki akarná! Minden fürdés után Canesten Plus krémmel kentem be lábaimat és nem is lett gondom velük, illetve esténként egy vízhólyagképződést megelőző (Decathlonban vettem) krémmel is bekentem még. Sokan cserecipő hiányában, papucsban jártak délután és városnézés alatt is. Sokan szeretik, a gond csak akkor volt, amikor esett, vagy nagyon hideg volt (és ez sokszor volt), mert felfázni gyorsan lehet, pláne a hölgyeknek.


Kamásli:

Ne cipelj kamáslit! Csak teher és úgyis beizzad alatta a lábad. Inkább vigyél egy darab folpackot (én ezt tettem, azaz a biztonsági fóliából, amivel a zsákomat betekerték mentettem meg egy darabot) és az ömlő esőnél ezt tekertem a lábszáramra, hogy a zoknim ne szívja be a vizet a cipőmbe és így később kezdtem a vízben tocsogva haladni...


Zokni:

Több legyen és jó minőségűek. Időjárásfüggő, hogy hány, mert ha esik napokig, hideg van és nincsen szárítógép és minden nap csuromvizes zokniban indulsz, az nem valami lélekmelengető érzés mindjárt éhgyomorra.
Én esküszöm a Decathlonban (nem értem miért, de csak ősztől tavaszig) kapható Froclaz 500-as Raid zoknira, mely rövidszárú és hibátlanul oldja meg azt, amire tervezték, hogy ne legyen vízhólyagod!!! És ez nagy érdem. Ugyanis dupla anyagból készül (tavasztól, nyárig is lehet kapni hasonlót, de azt nem ismerem, így azt ki kell próbáld, ha lesz olyanom beszámolok róla ígérem) és a belső szorosan fogja a lábat és a külső réteg csúszkál, így akadályozva meg a vízhólyagok kialakulását. Én október óta használom minden nap, téli, hegyi maratont is futva benne. Egyszer sem volt vízhólyagom, kivéve egy pici a kislábujjamon, amikor Pamplona-ból a zsákommal együtt futottam el Puente la Raina-ig...
Ebből vittem 3-at (egy tönkre is ment, de azt használtam október óta), egy vastag túra zoknit, ha fáznék a szálláson és fáztam is sokat, és egy kompressziós zoknit.
A vastag túra zokni például jó szolgálatot tesz, ha köves nagyon a talaj és puhább a talpadnak, vagy ha már megfájdult a csonthártyád és kímélned kellene. De csak jó minőségűt vegyél, mert meghálálja és végigbírja az utadat...persze, ha nem hagyod el, mint annyian a zoknijaikat és minden mást... Az enyém egy Bridgedale all year Trekker 3 év garanciával!!! Édesanyám karácsonyi ajándéka. Itt is megemlíteném a költséghatékonyságot, pl. ha az ünnepekkor olyasmit kapsz a családtagjaidtól, mit az úton nagyon jól tudsz használni és nem mellesleg eszedbe is jutnak a szeretteid róluk minden alkalommal amikor használod őket.
A kompressziós zoknim egy spanyol férfién kívül fehér holló volt, no és fehér színű is. Ennek célja, hogy optimális nyomást gyakorol az izmokra, érfalakra ezzel is elősegítve az optimális véráramlást, a gyorsabb regenerációt, az izmok pihentetését. Én versenyek után azonnal beleugrom és ezt tettem az úton is miután megérkeztem és végre lefürödhettem bízva abban, hogy mindezt meleg vízben tehetem meg. Jó kis találmány ez, ma már a Lidl-ben is (Crivit Sports márkájú) rendre kapható 2-3000 forintos áron, mely igencsak kedvező és tökéletesen megfelel az elvárásoknak és rengeteg segítséget nyújt az izmaid gyorsabb regenerációja érdekében, hiszen ne feledd, ha érdekel a történelem, kultúra, vallás, stb., akkor délutánonként is lesz mit nézned és beletenni a cipődbe még jó pár kilométert. Fontos, hogy a kompressziós zoknik meg vannak jelölve, mert nem mindegy melyiket, melyiklábra húzza fel az ember!


Hálózsák:

Nyáron nem hiszem, hogy szükséged lesz rá, inkább egy leheletvékony túra takaróra. De tavasszal, ősszel mindenképpen vinned kell magaddal, a télről pedig ne is beszéljünk. Én a Lafuma Extreme 600 Long változatot választottam. A „Long" az extra hosszúságot jelöli, ami az én 191 centiméteres magasságomnál feltétlenül szükséges volt. Ez 220 cm hosszú és 80 cm széles a vállaknál és 50 cm a lábfejeknél. A súlya viszont meggyőző 630 gramm csupán! A tároló zsákja kompressziós, így nagyon picire össze tudod csomagolni, ami ugye szintén nem mellékes. A comfort zóna 12 C, az átmeneti 8 C és az extrém az -4 C, de abban garantáltan nem fogsz már aludni benne. Hogy milyet vásárolsz, kizárólag rajtad áll, hogy mennyire vagy fázós, vagy éppen ellenkezőleg, de én nem akartam melegebb és nehezebb zsákot vinni, mert maximum aláöltöztem, ha fáztam és mint említettem, van ahol volt pokróc is.


Derékalj:

Véleményem szerint teljesen felesleges teher és semmi szükség sincs rá, hiszen ágy, matrac, párna mindenhol van. De pár ember azért végigvitte magával.


Törölköző:

Ne is kísérletezzél az NDK, vagy Lengyel piacon vásárolt frotír súlytömeggel. Nem olcsó sajnos (5990 Ft), de vásároljál egy könnyű túratörölközőt (nővérem karácsonyi ajándéka), csupán 75 gramm és pillanatok alatt megszárad bármilyen körülmény között és hihetetlenül szívja magába a selyem vastagságú anyag a nedvességet. Nekem a Sea to Summit cég 60x121 cm-es (Large) Pocket Towel-je volt. Ötösre vizsgázott! (Mountex)

A legfontosabb 2 dolog:

A fejlámpa...

A fejlámpára szükséged lesz, amikor az éjszaka sötétjében ki szeretnél botorkálni a mellékhelyiségbe és nem kívánsz belerúgni a nálad is keményebb vaságyba. Ugyanúgy hasznos társ a még sötétben indulóknak, hogy össze tudjanak pakolni az alvók között és az utcákon, vagy a természetben is megleljék a jeleket. Javasolnám, hogy olyat vásárolj, amelyiken piros lámpa opció is található és tapasztalni fogod, hogy mennyire hálásak lesznek a zarándoktársak, amikor nem a vakító fehér fénnyel pásztázol végig az alvókon.


...és a füldugó.

Az alvás csodálatos dolog, feltölt, álmokat varázsol eléd és pihenten ébredhetsz utána...már ha sikerül aludnod is egy szemernyit. Ugyanis amikor 100 ember (de egy profi is elég hozzá) alszik egy légtérben és sztentori hangot is megszégyenítő erővel tör fel egy kórusnyi emberből a horkolás megkomponálatlan melódiája, az horrorisztikus tud lenni. És az alt, basszus, tenor, mezzo mellé még beszállnak a szólisták is. Ne gondold, hogy majd pont te fogod megúszni a Camino e csodáját, a közös horkolás vidám pillanatait!
Ezért a füldugót, a Camino legfontosabb felszerelését otthon ne hagyd! De tanácsolok valamit! www.microsonic.hu fülillesztékek menüpont.
Készíttess egyedi, a saját füleidbe öntött füldugót, mely a legtökéletesebb zajvédelmet nyújtja alvás közben. Volt olyan, hogy a hospitalero ébresztett fel, hogy már mennem kellene és nem ébredtem fel, pedig vagy hatvanan pakoltak és indultak el időközben. A sima bolti füldugó messze nem hozza azt az eredményt és ha forgolódsz, könnyen ki is esik. Nem egy olyan embert láttam ki éjszaka leköltözött a konyhába, ki az udvarra, bárhová, csak ki a hálóteremből. Ne feledd az alvásra, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre feltétlenül szükséged lesz.


Esőkabát:

Én a már többször bizonyított Milo hegymászó dzsekimet vittem magammal (Tengerszem). Ennek oka, hogy az a hideg és a szél ellen is védelmet nyújt és tudtam, hogy a Pireneusokban mire számíthatok majd. A zarándokok 95%-a azonban poncsót visel eső esetén.
Nyáron én is csak ezt vinném. Ami fontos, hogy akkor már olyat vásároljál, ami a zsákodat is befedi, azaz azt a típust, amelynél a hátizsáknak külön kialakított „púp" rész található. Az, hogy a hosszú, vagy a rövidebb változatot választod, már ízlés dolga. Nyáron a rövidnadrágban nem lesz vizes a nadrágod egyikben sem. Tavasszal, ősszel amikor hosszúnadrágot viselsz a rövidebb fajtában viszont igen, de bármelyiket is veszed, mindkettő a cipődre fogja levezetni az esőcseppeket. ☺ Mindegy hidd el. Nyáron hamar megszárad és a jó minőségű „Quick Dry" túranadrágok más évszakban is hasonlóan gyorsan száraz érzetet keltenek.
A kabát mellett azonban volt nálam egy 39 grammos SOS poncsó, mely betakarta a zsákomat is és volt, amikor szükségem is volt rá, pedig volt esőzsákom is. Ha ömlik, akkor szükség lesz rá, így ha inkább dzsekit viszel, akkor vegyél egy, vagy kettő ilyet (Mountex, vagy Military shoppok).


Napszemüveg:

Alap, de ezt már hallottad úgyis, hogy mennyire fontos a szemeid védelme. Vigyél sport napszemüveget és olyat vásároljál, amelynek vannak cserélhető lencséi is. Sokszor elég lesz a sárga, vagy a narancs is, mert a hátad mögül süt a nap. De feltétlenül legyen 100 %-os UV szűrős!


Sapka, fejfedő:

Vásárolhatsz kint igazi zarándokkalapot, vagy szalmakalapot is, de természetesen a lényeg itt is az, hogy olyat vigyél, amelyiket szereted és kényelmes. Fontos, hogy szellőzzön, hogy védje a tarkódat a hátulról érkező napsugarak ellen, hogy le ne égjen a nyakad! Én vittem egy boonie hat katonai fejfedőt (peremes), egy Salomon futó baseball sapkát és egy tetején lyukacsos fülvédős bringás sapkát. Mindegyiket használtam, miután volt szél, eső, hó, szél. De persze elég egy is, pláne nyáron, de a lényeg, hogy tudj mit tenni a fejedre, mert nem kellemes egy hőgutával, vagy rommá égett fejbőrrel feküdni.


Kesztyű:

Elvittem nagyon okosan a 26 grammos vékony futókesztyűmet. Rengeteget használtam és sokszor nem bántam volna, ha az eggyel vastagabb van nálam. Sokan követték a példámat és vásároltak kesztyűt itt-ott. Ez nem szükséges, de ha tavasszal mész, egy ilyen könnyű darab nagyon sokszor jó szolgálatot tehet (Decathlon).


Csősál:

Egyik kedvenc ruhadarabom, melyet sportoláskor ugyanúgy használok, mint motorozáskor. Védi a nyakadat, tarkódat a leégéstől, a megfázástól és ha hűvös van, vagy nagy por, akkor csak maszkként felhúzod a fejedre, vagy a füleidre is és máris sokkal jobban fogod érezni magadat. Állandóan hordtam, de ebből tudsz sapecot, csuklószorítót, stb. is készíteni. Ezek módjai a csomagolásukon általában meg is találhatóak. Mountex, Decathlon, Tengerszem, más túraboltok, bárhol találsz színben is neked tetszőt. Sosem hagynám itthon!


Nadrág:

Mindenképpen túranadrág és a lecipzározható fajta. És kettő darab, mert lehet csurom víz, lehet tiszta sár, kiszakadhat, stb. És így van két darab rövidnadrágod is. A „Quick Dry", azaz a gyorsan száradó fajtából. A katonai gyakorlót nem ajánlom, mert bár strapabíró, de nehéz. Ebből bőséges választék áll rendelkezésre akár a Mountexben, Decathlonban, vagy más túraboltban is, persze inkább tavasztól. Az ár az, ami természetesen változik, hiszen van vízlepergetős fajta is és márkás is aranyáron, de nem tud annyival többet, hogy megérje és nem divatbemutatóra mész. Legyen kényelmes és jó ha van a lábszárnál is zsebe. Én nagyon sokszor használtam a plusz zsebet. Persze láttam olyat, aki egy nadrágban ment, aludt, pihent. Ennél fontosabb számomra az az érzés, amit a megérkezés utáni fürdést követően egy tiszta ruhanemű tud számomra nyújtani, ha ez szerinted luxus, akkor természetesen vállalom. Én az egyikben mentem, a másikban voltam délután, várost néztem, étterembe mentem és templomba benne, abban utaztam a repülőn, vonaton, buszon. Én a Hannah márkát választottam. Nadrágszíj volt hozzá és az kell is, mert valószínűleg fogsz fogyni a hetek alatt valamennyit.


Póló, ing:

Feltétlenül technikai ruházat (nálam Adidas), ami könnyű, gyorsan szárad, kevésbé lesz izzadságszagú. Az én rövid- és hosszú ujjú pólóim kompressziós felsők voltak, melyek a már feljebb említett zoknikhoz hasonlóan optimális nyomást fejtenek ki a testedre ezzel is segítve a teljesítményedet. Nem mellesleg nagyon könnyűek! 3 db póló és két hosszú ujjú póló, ami számomra azt nyújtotta, hogy volt miben aludnom, miben mennem, volt amit ki tudtam mosni, volt tartalék, volt hűvös, vagy meleg időre.
Volt egy Decathlonban, 2008-ban vásárolt UV álló túraingem is. Ebben Afrikában minden nap mentem, de itt vagy túl hűvös volt és akkor a bringás felsőmet vettem fel, vagy melegebb időben a póló, vagy a hosszú ujjú és a szélmellény játszott. Az ing így maradt akkorra, amikor már mindent felvettem úgy fáztam, vagy amikor hűvösebb volt és templomba, várost, múzeumot nézni mentem, vagy utaztam.


Polár pulóver, meleg felső:

Egy pulóvert mindenképpen vigyél nyáron is. A hegyekben mindig hűvösebb van és rossz idő esetén hamar lehűl a levegő és ha menet közben nem is viseled, mert akkor fűt a „lendület" is, de később hasznos lesz.
Volt nálam egy un. kerékpáros hosszú ujjú felső is, melyet ősztől viselünk a bringán. Rengeteget mentem benne, mert ez pont arra jó, hogy melegít, de nem izzadsz bele és menet közben nem melegedsz túl csak éppen amennyire szükséges. Azt ugye már mondanom sem kell, hogy a súlya is kedvező.

Szélmellény:

Szintén az én extra másnál (brigásokon kívül) nem látott ruhadarabom. De ezt használtam a legtöbbet. Mindössze 154 gramm, de kellően melegít és a háta hálós, így nem izzadsz bele. Megvéd a széltől és legfőképpen attól, hogy ha izzadt vagy, ne fújjon át a szél ezzel egy jó kis megfázást előidézve. Bármelyik kerékpárboltban kapsz, de a Decathlonban is. Elég a selyemként könnyű, nem kell a vastagabb fajta.

Aláöltözet:

Egy „Subzero" (Tengerszem, vagy hegymászó boltok) nadrág volt velem. Ez olyan jégeralsó szerű, csak vékony, könnyű és mégis melegít. Jó volt aludni benne és ha nagyon hideg volt akkor is remek segítséget nyújtott, ugyanis sokszor a hideg és az albergue-k fűtetlensége miatt a hálózsák és a pokróc - ami nem volt mindenhol – mellett még erre is szükség volt. Mindenképpen javaslok egy hasonlót, vagy egy bringás téli nadrágot, persze betét és szélmembrán nélkül (Elastic Kft.).

Alsónadrág, fürdőnadrág:

Én nem szeretek alsónadrágban gyalogolni, mert amikor átizzad, könnyen kidörzsöli a lábhajlatomat és úgy igencsak kellemetlen gyalogolni. Így én azt a délutánokra, estékre tartogattam és a fürdőnadrágomban mentem. Könnyű mosni, gyorsan szárad, a helyén „tart" mindent. ☺ Néhány helyen pedig van olyan magán albergue, ahol van medence is és a nyári hőségben jó szolgálatot tehet a fürdőnadrág. Persze a hölgyeknél, ezzel kapcsolatban nem tudok sajnos tanácsot adni, de számukra is léteznek sportalsók, melyek erre a célra vannak kifejlesztve és órákon át tartó aktivitás közben is kényelmesek.

Egyéb:

A „Mit vigyek" menüpont alatt megtalálsz minden egyebet, amelyet magammal vittem az útra és semmi olyat nem fogsz találni benne, amire nem volt szükségem, talán pár gyógyszer kivételével szerencsére.

Igazolványok: Miután az EU területén zarándokolsz, nincs szükséged az útleveledre, felesleges cipelni és vigyázni rá, hogy el ne ázzon, stb. A plasztik személyi azonosítód - miután már EU kompatibilis - tökéletesen megfelel a célra és ahol elkérték (néhány albergue-ben leellenőrzik) ott is elfogadták. Kisebb helyet foglal, és nem ázik el.

Nemzetközi EÜ Kártya. Alapvető, mert nagyon sok pénzedbe kerülhet, ha ellátásra szorulnál! Egy vizsgálat 70-100 Euro!!!!

Készpénz. Nem igazán tudnak 20-as címletnél nagyobból visszaadni, de 50-es címlet fölött rendre megállt a tudomány. Csak a bankra számíthatsz ezen a téren, de előre kell gondolkozz és időben váltani, mert kis falvakban is fogsz lakni, ahol nem hogy bank, de se automata, se bolt nem lesz.

Övtáska. Kapható a túraboltokban egy olcsóbb fajta (Tatonka, én a Mountexben vásároltam).amely bőven megfelelő. Az a típus, amit a testeden hordhatsz, de én csak mint egy övtáskát viseltem ha valahova elmentem. Vigyázz azért az értékeidre, bár egyetlen esetet kivéve nem hallottam és tapasztaltam ilyesmit. És ismerni fogod az embereket, inkább akkor kell sokkal jobban figyelned, amikor felhígul, változik a társaság, de tudjuk az ördög sosem alszik...sajnos még itt sem. ☹

Kis hátizsák: A Decathlonban vásároltam nagyon olcsón, de tökéletes volt arra, hogy ha elmentem valahova, akkor minden értékemet bele tudjam rakni és na hagyjak semmit sem a hálóteremben, illetve éjszaka is a közelemben legyen. Én nem tettem a hálózsákomba, mert egyrészről nem kellett, másrészről akkor aludni sem tudtam volna, hiszen volt nálam pár értékes darab (fényképezőgép, tablet, billentyű, GPS-es óra, pénz, bankkártyák, iratok).

Tusfürdő, mosószer. A Mountexben tudsz vásárolni tusfürdő és mosószer koncentrátumot (Sea to Summit), mely kitart egy hónapig (egy flakon/hó). Jóval kisebb a mérte és a súlya is, ami nem mindegy. Én hónapokkal előtte lemértem mi hány napig tart ki és az új dobozt utána addig használtam, hogy egy cseppel se vigyek többet, mint amennyi majd kelleni fog. Ugyanígy a fogkrémmel, samponnal. Fogrémből van a kis flakonos, folyékonyabb állagú, én azt vittem szintén kimérve előre.

Ivózsák: Jó ötlet, de mégsem javaslom. Kapható már a SmarTube nevű szerkezet (Sarkcsillag Sportbolt), mely egy ivócső és pár különböző „adapter" amivel bármilyen méretű üvegre rá tudod csatlakoztatni. Én is ezt használtam és a zsákom oldalzsebébe helyzetem a másfél literes PET palackot. Miért javaslom ezt inkább? Elárulom, a higiénia miatt. Ugyanis, az üveget akár naponta is cserélhettem volna és a csövét is könnyebb tisztítani, mint az ivózsákét, mely ennyi idő alatt igen rendesen be tud penészesedni és bár láttam nem zavarta a társakat, vagy észre sem vették, de nem hinném, hogy hosszú távon egészséges és én még egy hasmarsot sem szerettem volna összeszedni.

Elosztó: Vittem egy T elosztót, mert sok helyen kevés elektromos dugalj van és nincs annyi óra egy napban, amennyi mindenkinek elég lenne a kütyüik feltöltéséhez. Így én be tudtam a sajátjaimat dugni a csatlakozóba és még más is mellém fért. Hasznos túlsúly! Persze, hogy ebből is addig keresgéltem, míg nem találtam meg a létező legkönnyebbet. ☺

Kispárna: Nálam volt és végül is jól jött, amikor a lábamat fel kellett polcolnom. Decathlon, felfújható Quechua márkájú, a legolcsóbb, Afrikában ezen is aludtam. Különben nem szükséges, mert mindenhol kaptunk párnát és hozzá, illetve az ágyhoz eldobható papír huzatot és lepedőt.

Pohár, evőeszköz, bicska: Van mindenhol, de egy jó és éles többfunkciós svájci bicska mindenhol kiváló és nélkülözhetetlen szolgálatot tett. A konyhák felszereltek, ha nem is luxus apartman szinten. Moss el mindent mielőtt használod és természetesen azonnal utána is, hogy más is használhassa. Van, akik ezt előszeretettel felejtik el, vagy csak felületesen teszik meg.

Szárítókötél, csipesz. Szárítók, illetve kötelek a legtöbb helyen vannak. A gond csak akkor van, ha esik, vagy hideg van. Ilyenkor jól jöhet egy 5-10m hosszú vékony, de erős kötél. A csipesz kelleni fog, pláne a nagy szélben. Nem egyszer használtam. Nekem van egy túrazsinórom 10 hozzávaló kis csipesszel. Remek találmány, még édesapám vette ezer éve valami lengyel piacon.

Nejlonzacskók: Én minden ruhámat, elektromos kütyümet külön zacskókba csomagoltam, hogy ha eláznak (amire ugye nem kevés alkalom adódott), akkor is legyen száraz ruhám és nem menjen tönkre semmi. Van, hogy azért fog jól jönni, mert a helyiségben lesz akkora pára a vizes cuccok és az emberek kipárolgása által, hogy folyt a falakról a víz és reggel mindenem tiszta nyirkos volt, ami elől maradt, naná, hogy a hálózsák is... A tusfürdő, krémek, gyógyszerek,tapaszok, kisolló, csipesz, stb. számára pedig neszesszert vittem.

WC papír. Azon eleme az utadnak, mely igencsak emlékezetes tud lenni nélküle... Miután a zarándoktársak, fel nem foghatom mi okból, de tonnaszám fogyasztják a papír eme gurigás fajtáját, illetve nyúlják le reggelre az összes tekercset, így a békesség és főleg a nyugalmad érdekében vigyél magaddal egy biztonsági tekercset. Volt, hogy igen határozott és mondhatni kőkemény fellépésemnek és cirkalmas fogalmazásomnak köszönhetően tudtam egy férfi zsebéből visszaimádkozni a lenyúlt mennyiségből pár lapot szerény szükségleteim kielégítése okán.
Balázs, a muxiai albergue tulajdonosa azt mondta, naponta egy tekercs papírt kell kitennie fejenként!!!!! Tényleg nem értem mire kell ennyi az embereknek, még az utolsó napon is, hacsak nem annyi írnivalójuk van, hogy máshol már el sem férne...☺

Gyógyszerek: A listában megtalálod, hogy miket vittem. Gyógyszerésszel leegyeztetem, hogy mikre gondoltam és az Ő tanácsa alapján állítottuk össze a kis Nyilas Misis pakkot. Nem tétel a súlyban, de hasznos a bajban. Persze megvásárolhatod a gyógyszertárban nem kevés euróért is, de szieszta idején ne reménykedj, 9 után se, vasárnap se és a természet lágy ölén se, a fejfájás pedig nem várja meg a nyitási időt. És ha veszel egy dobozzal és csak két szem kell, akkor cipelheted, vagy kidobhatod...kár erre pazarolni a pénzedet kint, úgyis lesz olyasmi, amire nem számítottál és meg kell majd venned. Amit itthon ne hagyj, az egy kis flakon Betadin. Apró horzsolást is kenj le vele! Elég egy mikro sérülés is pár frankó fertőzéshez, mely jobban megállít utadon, mint egy amerikai focicsapat defensive line-ja.

Tapaszok, ragasztószalagok: Ebből többet vittem a kelleténél, de nem gondoltam, hogy megúszom vízhólyagok nélkül és inkább vittem, mint, hogy bejöjjön az, hogy ha nincs nálad, akkor biztosan kellett volna... Vittem leukoplasztot is és a Decathlonban kapható vízhólyag ragasztószalagot (Aptonia – Anti-Blister tape). Ez utóbbi remek termékük és ajánlom, mindenképpen vigyél egy tekerccsel, mert nem láttam hasonlót se sehol. Ez egy rugalmas ragasztószalag, mely ráadásul, nagyon jól tapad, de mégsem tépi le a bőrt, amikor leszeded délutánonként, hogy száradjon. Lehet kint kapni tonnaszám vízhólyagtapaszt (Compeed márkájú), de szerintem az nem jó semmire. Egyrészről a megtelt hólyagra kell, ráragasztani és innentől kezdve felejtsd el az egészet!
Ha van lábgondod, akkor vegyél itthon elegendő mennyiséget, vagy kint is kapsz 20 euróért egy tekercs Kineziology tape-et, azaz kinezio szalagot, mely egy rugalmas ragasztószalag, amely képes könnyíteni az izmaid terhelésén. Okos találmány. Használd, ha fáj a lábad, de meg kell tanuld, hogy miképpen kell felhelyezni, vagy kérd szakember segítségét. Több helyen is találsz ilyet, de inkább csak a nagyvárosokban, főleg masszőröknél.

Krémek: Canesten Plus amit már említettem. Kötelező tartozék!!! Vízhólyag megelőző krém, amit a Decathlonban tudsz megvásárolni Aptonia sorozat, zöld színű és rá van írva, hogy Créme anti-frottement és angolul is, hogy Anti-chaffing cream. Van ugyanettől a cégtől egy kidörzsölés elleni krém is, ami abban az esetben is nagyon jó, ha már kidörzsölte a bőrödet a ruha. Ez szintén Aptonia tubus, csak sárga színű. Természetesen egy 800 000 faktoros naptej, vagy krém sem árt, ha kéznél van, de ezt is kapsz kint. És egy bogár, azaz ágyi poloska csípés kenegetésére megfelelő krém. Énnekem készített egyet a gyógyszerész. Jobb félni, mint megijedni, ugyanis csoda képeket láttam a poloskacsípésekről és sajnos ellenük még nem találtak fel riasztót....ha esetleg te feltalálnál egyet, ki ne hagyj a buliból, mert milliomosok leszünk! ☺

Vitaminok: Én vittem egy speckó vitaminkoplexet, de ez nem kapható itthon. Mindenképpen javaslom, hogy szedjél valamilyet. A Pharmaton Vital lágy kapszula, melyben ginzeng is található tapasztalataim szerint remek termék, én a versenyszezon alatt azt szoktam szedni. Emellett naponta a megfelelő mennyiségű magnézium-bevitelről is gondoskodnod kell az izmaid megfelelő működése érdekében. Ugyanígy fontos a calcium is. Én a magnéziumot is itthonról vittem, illetve egy calcium rágótablettát. Magnéziumból, a két hét fájdalmas napok alatt, még vásároltam kint pezsgőtablettát. Itthon kapható, kint sajnos nem a Dr. Böhm Sport pezsgőtablettája, mely magnézium-kálium tartalmú. Ez egy szuper tabletta, a gyógyszertárakban kapható, bár nálunk is csak azóta van mindig mióta én vásárolom.

Borotválkozás. Na, ez tényleg túlsúly volt számomra, de nem borotválkozom sima borotvával, viszont ha nagyobb az arcszőrzetem, azt kimondottan nem szeretem, mint ahogy a bőröm sem, így nagy nehezen találtam a Média Markt-ban egy Remington elemes szakállnyírót, mellyel a hajamat (azaz a maradékot, mely a fejtetőmön még fellelhető) is le tudtam kapni és elemet sem kellett cserélni benne. Tökéletes volt, a súlya sem vészes, 154 gramm, de ennyi luxusra szükségem volt.

SOS csatt. Nem elterjedt tárgy, de én elvittem magammal ezt a karórához hasonló karkötőt, melyen az összes egészségügyi adatom megtalálható. Jobb a békesség és ha gond lenne, ez által tudható rólad minden, a vércsoportod, az allergiáid, hogy kaptál e tetanuszt korábban vagy, hogy kit értesítsenek baj esetén. Nem haszontalan beszerezni egy ilyet.

Ziherejsztű. Én pár darab nagyobb méretűt vittem magammal. Sok mindenre jó onnantól fogva, hogy a zoknidat - ami nem száradt meg éjszaka - a zsákodra tűzöd és út közben megszárad (ez zarándok népszokássá vált az évszázadok folyamán), odáig, hogy a szárítókötélen a nagy szélben le ne essen a ruhád és a hagyományos felhasználási módokat se felejtsük persze!