Amire figyelj!

DSC04128 Copy

Kezdjük azzal, amit már a „Felkészülések, tanácsok” menü alatt is írtam, az iratokkal.

Személyi igazolvány:

Amennyiben már az új, az EU-s plasztikkártyás igazolványod van, akkor az tökéletesen meg fog felelni és mindenhol el fogják fogadni. Emiatt ne cipelj egy útlevelet, kockáztatva az elvesztését, vagy az elázását.

Európai Uniós Nemzetközi Egészségügyi Kártya:

Kötelező! E nélkül el ne indulj! Egyszerű és gyors a kiváltása. Plasztikkártya ez is és ezzel ingyenesen tudod igénybe venni a különböző egészségügyi szolgáltatásokat. Nekem még a gyógyszerekért, injekciókért sem kellett fizetnem. Az első kérdés a kórház recepcióján az volt, hogy van e nemzetközi kártyám. Különben 70-100 Euro!!! egy vizsgálat.

Credenzial (Zarándokútlevél):

Ki ne merd itthon váltani!!! Egyszerűen annyira magyar tulajdonság ez a segítek neked, de leveszlek és ettől annyira rosszul vagyok. Miért vennéd meg itthon 5 Euro-ért, amikor kint 2 és ha betelik és újat szeretnél venni, akkor már csak 1! Úgyis be kell menj a zarándokirodába, úgyis regisztrálnak ott. Ott tudsz venni kagylót is Donatívo-ért (adomány, 1 Euro-t illik adni érte, de nem kötelező), megkapod a tájékoztatókat és van 10 perc ingyen lehetőséged is mindezért, hogy az internetet is használd.

NE FIZESS ITTHON TÖBBET ÉRTE!!!

A Credencial egy olyan hivatalos irat, amely a zarándokút időtartama alatt feljogosít arra, hogy a zarándokszállásokat igénybe vehesd és a zarándokút során néhány templomban, múzeumban a belépő árából kedvezményben részesülhess. Ezen kívül ez bizonyítja Santiago-ban - amikor a Zarándokiroda munkatársai leellenőrzik, hogy az elvárásoknak megfelelően teljesítetted e a utat -, hogy zarándoklatod igazolásaként megkaphasd a "Compostella-t" azaz azt az oklevelet, amelyet aszerint állítanak ki számodra, hogy vallási, spirituális, vagy teljesítmény céljából teljesítetted e az utad. Vigyázz rá!

A pecsétek melyeket a zarándokszállásokon kívül szinte mindenhol (templom, étterem, bár, stb.) tudsz kérni, igazán szépek és vannak, kik gyűjtik őket. Amennyiben hosszabb távot (pl. 2 napot egyben) gyalogolsz, kérj félúton egy pecsétet és írasd rá a dátumot, hogy ne higgyék azt, hogy busszal, vonattal, vagy taxival tetted meg a távot. Láttam olyat kinek nem fogadták el a teljesítését, mert irreális volt a távolság a két dátum között.

Készpénz:

Már erről is írtam. Lehetőleg kisebb címleteket vigyél, vagy időben váltsd fel őket, mert a 20-as címlet felett rendszeresen problémák akadtak, a százasnál pedig végképp megállt a tudomány. Nem baj, ha nagy címletet viszel, csak időben gondolkodj előre és egy bankban váltsd fel. De bank nincs mindenhol, így fontos, hogy még időben gondolj erre. Jártam úgy, hogy az albergue-ben ki volt írva (Larrasoana- municipal albergue), hogy „Nem pénzváltóhely” és kizárólag csak a pontosan előkészített 6 Euro-t fogadta el, visszaadni pedig nem tudott és nem is volt hajlandó. Így többekkel együtt az egyetlen étteremben és az egyetlen boltban próbálkoztunk és kellett valamit vásárolnunk, hogy legyen aprónk. Amennyiben az internetet is használnád, vagy mosni, szárítani szeretnél, akkor 50 Cent, 1 és 2 Euro-s érme az amikre szükséged lesz.

Mosás, cipőtisztítás:

Elég sok helyen van mosógép, kevesebb helyen szárítógép is. Általában két mosógépnél több még a nagyobb szállásokon sem igen található. Ha mosni szeretnél és hamar a szállásra érsz, így érdemes iparkodnod, vagy hosszú lesz a sor. Sok helyen mosóport is tudsz vásárolni 1 Euro-ért, de van olyan szállás is, ahol csak a pénzt kell bedobd és a gép automatikusan adagolja a mosóport.

Kézzel mindenhol tudsz mosni. Jellemzően csak hideg vízben, vagy bekommandózol vele a zuhanyzóba, vagy a mosdókhoz, de pláne ahol egy bojler van egy halom emberre, nem fogják jó szemmel nézni és teljesen jogos is. Ne légy önző!

Cipőidet ugyanígy le tudod mosni a mindenhol egyformán kinéző porcelán mosókagylókban. Szeresd és becsüld meg a cipődet, az igazi útitársadat, ki remélhetőleg meghálálva a gondoskodást végig jól szolgál majd Takarítsd le róla az út porát és a ráragadt sarat. Sokan soha nem tisztították cipőiket pedig jobb érzés egy tiszta cipőben útra kelni. Amennyiben vizes, tömd ki papírral és ha nem felejted el, akkor még lefekvés előtt dobd ki belőle és tömd ki szárazzal újra. A legtöbb szálláson találsz kimondottan erre a célra összegyűjtött újságpapírokat és ilyenkor a talpbetétedet is emeld ki, hogy jobban száradjon a cipőd. Teheted a napra is, hiszen melegben is vizes lesz, hiszen ahogy a lábad izzad, úgy fog a cipőd is átnedvesedni, csak ne felejtsd kint, amikor jön egy felhőszakadás! J)) Én jártam úgy, hogy vizesebbek lettek a kiteregetett ruháim, mint előtte…

Főzés:

Konyha mindenhol található, kivéve egy-egy magán albergue-t, ahol ők főznek. Kettőt találtam ilyet.

Felszereltek, de azért ne a Gundel konyháját várd el! Vigyél az útra egy jó éles bicskát, mert olyan kést, mellyel aprítani, szeletelni is lehet, sehol sem leltem és az édesanyámtól kapott jó kis svájci bicskám igencsak jó szolgálatot tett végig.

Mosogass el mindent, mielőtt nekiállsz a főzésnek, mert azért vannak, kik nem úgy állnak a mosogatáshoz, mintha otthon tennék ugyanezt. Természetesen, ahogy befejezted a főzést és az étkezést utána azonnal mosd el te is rendesen az evőeszközöket, edényeket. Ne csinálj kupit és a szemetet dobd ki magad után. Ha nem kívánod magaddal vinni a fel nem használt alapanyagokat, akkor ott a hűtő, a fiókok, megtalálod a fűszerek, olaj, ecet, stb. helyét. Olajat sohasem kellett vennem, de ecetet és sót sem. Általában ezek mindenhol megvoltak, hiszen ki cipelne tovább magával egy liter belőle.

Természetesen a konyhában is van csúcsforgalom, így jól időzítsd konyhaművészetedet, ha nem kívánsz sorban állni, vagy 20 embert kerülgetve főzni, úgy, hogy két tűzhelyen 8 ember, egyszerre főz 8 félét, miközben a többi előkészül, besegít, vagy éppen akadályoz valakit.

Étkezés:

Mindenhol megtalálható az erre kijelölt helyiség és a hálótermekben, az ágyakon külön kérik is, hogy ne tedd, így nem illik ott bent étkezni. Van elég hely az étkezőkben, hogy nyugodtan elkölthesd ebédedet, uzsonnádat, vacsorádat, vagy éppen még indulás előtt a reggelidet.

Vásárlás:

Egyre több helyen találsz automatákat is az albergue-kben, ahol ételt és innivalót is tudsz vásárolni, de van ahol a mosóportól, a tusfürdőig sok mindent találhatsz benne.

A nagyobb boltokat - ha keresned kellene - „Supermercado”-nak hívják, mert náluk a kiskereskedelem a jellemző, nem úgy, mint nálunk a plázadömping. Délután kettőtől általában 5-ig tart a szieszta. Ezzel kalkulálnod kell, mert ha sokat mentél, vagy lassabban haladtál, lehet, hogy pont az orrod előtt zár be, miközben éhes és szomjas vagy és maximum az étterem marad. A zarándokok miatt, szinte nincs is olyan hely, ahol ne találnál legalább egy pici boltot. Persze az olyan helyeken, ahol tudják jól, hogy a világ végén van a következő település, de ott sincs bolt (pl. O’Cebreiro) az árak jóval magasabbak, de ezzel nem tudsz mit kezdeni, így jobb, ha elfogadod, vagy előre gondolkodsz és cipeled. Az étteremben viszont ugyanolyan árak voltak, mint máshol. Ha valamiből többet szeretnél vásárolni (pl. én müzlit ettem minden nap a gyaloglások időtartama alatt), azt érdemes a nagyobb városok Supermercado-iban végezni, mert volt, hogy az ár az egyharmada volt csak, de átlagosan is a fele volt, mint a kisebb településeken.

Én előző nap délután megvettem a reggelire valót is és így azzal már semmi dolgom nem volt másnap reggel. A zarándokok többsége azonban bárokban, vagy az albergue-ben (már ahol van erre lehetőség) reggeliztek (3-4 Euro). Sosem étkeztem egyikben sem. Egyszer megnéztem, de az én méreteimhez és igényeimhez az a kontinentális reggeli kevés volt. Egyedül Istvánék albergue-jében reggeliztem egy igazán jót Bizkarette-ben. Maradt számomra a napi hatalmas,különböző féle sonkásszendvics és a liter tej,kakaó, vaníliástej, vagy gyümölcslé és egy elmaradhatatlan banán.

Vacsora:

Amennyiben nem főzöl, az éttermek, melyeket mindenhol találsz elérhető közelségben - általában többet is - tárt karokkal várnak egy un. menu peregrino, vagy pilgrim menu, azaz egy jó kis zarándokmenüre. Az ára 9-9,50, de a legtöbb helyen 10 Euro. Két helyen volt 12. Ezért az összegért bőséges meleg ételt kapsz melyet nem érdemes kihagyni, mert a szervezetednek szüksége lesz a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra ahhoz, hogy tökéletesen tudjon működni. Ha nem eszel és nem iszol eleget, meg fogod tapasztalni, hogy milyen az íngyulladás a lábadon, milyen amikor úgy érzed fejbevertek egy kalapáccsal és elfogy az összes energiád. Olyankor már késő enni!!!

A menü tartalmaz egy üveg vörösbort (vino tinto), egy üveg ásványvizet (agua) és kenyeret (pan) és természetesen 3 fogást. Átlagosan 3-3 féle ételből tudsz választani fogásonként, de volt olyan hely ahol 7-7 féle ételből tudtam kiválasztani a számomra aznap estére megfelelőt. Már az előételek között is mindig találsz tartalmasabbat, mint például a spagetti valamilyen módon elkészítve, de mellette a sok energiát adó lencseleves(Lentijas), ritkán babgulyás, kevert saláta (Ensalada mista) is rendre elérhető. A főétel választék a sertéssülttől (Lam), a halon ()és a csirkén (Polo) át a pörkölt szerű (stew, ez angolul van, de ezt használták) marhahúsig mind megtalálható és persze a sültkrumpli (Potata). De akkor sincs gond, ha levest és tésztát ennél inkább és két előételt kérsz. A desszertet pedig jégrém, gyümölcs(Frutta), puding (Flan), tejberízs (Reis puding) és Santiago torta közül tudod általában kiválasztani. Finomak az ételek és bőségesek és újra hangsúlyozom szükséged lesz az energiára, akkor is, ha fogyni akarsz az úton. Én eleve túlsúly nélkül indultam útnak (191 cm 85 kg), sokat ettem (sokszor Catherine vacsoráját is)- néha egyszerűen hihetetlen édességigényem volt – és mégis 2 kilót fogytam. Természetesen ennyi hét alatt a zarándokmenük is a füleden fognak kifolyni és így én is főztem párszor magamnak, vagy a csapattal összefogva rittyentettünk olyan pazar lakomát, hogy csak úgy röfögtünk a végén. Ezek a kis változatosságok mindig jól estek.

Fogyás:

Az előbb is írtam, de erre oda kell, hogy figyelj! Ha fogyni akarsz, ne aggódj, a fizikai terheléstől mindenképpen le fogsz fogyni, de ettől még ugyanúgy enned és innod kell. Fogyassz sok gyümölcsöt és pótold a kiizzadt ásványi anyagokat. Lehet kapni másfél literes üvegben izotóniás italt (1,60 az ára) narancs és citrom ízben és igyál azt! Ha melegben mész, pedig még többet és ahogy van egy kút, igyál ott egy nagyot és töltsd tele újra az üvegedet. Sokan mennek csak egy fél literes üveggel. Nem elegendő, ne készítsd ki magadat, mert ez a 1,5 kg sokkal fontosabb súly, mint sok más, amit cipelsz. Gondolhatod, hogy itthon sem iszol többet – az sem helyes – de itt ez meg fogja magát bosszulni és rengeteg zarándok jött vissza úgy az orvostól a fájó lábszárával, hogy azt mondták neki, hogy inniuk kell nagyon sokat és enni sem ártana többet. Ezt nem szabad elviccelni! A szénhidrátraktáraidat mindig előbb fogja elégetni a szervezeted,mint a korábban elraktározott zsírfeleslegedet és a Glükogénraktárokat rendre fel kell, hogy töltsd.

Koffein tabletta taurinnal, Magnézium:

A DM-ben, de máshol is lehet kapni. Nem kell használni, de lesz holtpontod és a könyv alapján írt kilométerek sokszor nem fognak megegyezni a valóságos távolsággal és ez nem kevesebbet fog jelenteni. Ilyenkor jól jöhet, hogy ad egy kis plusz energiát. Én sem használtam, pedig voltam kimerülve rendesen, de már a tudat is jó, hogy ott van, amennyiben tényleg szükséges lenne. Persze, ha gond van a szíveddel, vagy magas vérnyomásod van, akkor ne kísérletezzél ilyennel! Amennyiben iszol eleget és eszel is a gyaloglás alatt, nem lesz gondod, de az elégetett kalóriákat pótolnod kell folyamatosan, mert egyszer csak elfogysz és „lekapcsolnak”. Én 5-10 kilométerenként betoltam egy-egy müzli szeletet, félúton egy banánt és ittam az izotóniás italomat.

Itthon a gyógyszertárakban kapható a Dr. Bőhm Sport pezsgőtabletta, mely magnézium és kálium kombinációja így sokat segít az izomgörcsök elkerülésében és az izmok tökéletes működésében. Naponta egyet mindig megittam reggel az indulás előtt.

Tisztálkodás:

A zuhanyzók általában nemek szerint szekcionáltak, de van ahol koedukáltak. Természetesen ebben az esetben is függönnyel, vagy ajtóval elválasztottak a tusolók, bár egy esetben előfordult, hogy egyedül zuhanyoztam, majd egy időben lépett be a mellettem lévő két zuhanyzóba egy-egy német Brünhilda és akkor sokkolt a látvány, hogy a zuhanyzófalak erősen transzparensek…J

Ne pazarold a meleg vizet, mert nagyon sok helyen nekem is már nem jutott, csak langyos, vagy hideg és sokszor a napi etap vége felé, már csak az éltet, hogy egy forró zuhany alatt állhass. Ne legyél önző itt sem! Pláne ha sokan állnak sorban, nem illik órákon át áztatni elgémberedett izmaidat, mert a másoké sem kevésbé fáradt. A tusfürdő és a sampon a saját kontóra megy és ne felejtsd ott őket, bár ezeket a legegyszerűbb pótolni.

Internet, WIFI:

Ma már a legtöbb helyen van internet-elérhetőség és az albergeu-ben alvók létszámától függően változik a gépek száma. Ezek 50 Cent-tel, vagy 1 Euro-s érmékkel működnek. Nagy sávszélességre azért ne számíts és Brad Pitt legújabb filmjét ne itt akard azért leölteni.

A WIFI elérhetőség azonban sok helyen még nem megoldott. Az Út elején sokkal több helyen tudtam WIFI hálózatra kapcsolódni a szállásokon, mint később, néha pedig napokig sem sikerült. Természetesen az éttermek, bárok ma már rendelkeznek elérhetőséggel, de amikor vacsoráztam, értelem szerűen nem az internetezéssel foglalatoskodtam, maximum utána.

Zarándokszállás:

A zarándokszállásokról elvileg 06:00-tól lehet elindulni, de a legtöbb helyen gond nélkül indulhatsz hamarabb is.

Nyitás 12:00-13:00, néhol 14:00-kor van.

A kapuzárás és a lámpaoltás pedig általában 22:00-kor, néhol 22:30-kor. Erre figyelj oda, mert Pamplona-ban láttam emiatt az épület előtt, az utcán aludni zarándokot…

A hivatalos zarándokszállásokat kizárólag 1 éjszakára tudod igénybe venni! Amennyiben tovább szeretnél maradni a településen másik albergue-be (pl. magán albergue, hostel, hotel, panzio, stb.) szükséges menned. Ez alól van egy kivétel. Amennyiben beteg vagy és van orvosi papírod róla, még egy éjszakát engedélyeznek, de – pl. nálam is előfordult -, két éjszakára is megengedik, hogy maradj, amennyiben tényleg indokolt és ez az orvosi papír alapján is kiderül. Burgos-ban volt egy magyar fiú, aki beteg volt és akinek a 3-ik napon – én pont az nap érkeztem – szóltak, hogy most már mennie kell tovább, vagy hotelbe kell menjen.

Ágyfoglalás, lámpaoltás:

Két eshetőség van. Vagy érkezési sorrendben foglalják el a zarándokok az ágyakat és akkor az aki kapja marja elv érvényesül és ebben az esetben sem illik azért a már elfoglalt ágyakat átpakolni kedvünk szerint. Másik esetben a hospitalero miután pecsételt a zarándokútleveledbe és átadtad a megállapított ellenértéket, vagy adományt, akkor ad neked egy számot és az az ágy lesz a helyed arra az éjszakára. Fogadd el és ne hisztizz, ha nem tetszik, hogy miért az ablak mellet, miért felül, miért alul, miért ebben a szobában, vagy miért abban van. Azon a napon ott alszol.

A zarándokszállások este tízkor, azaz 22:00-kor bezárnak, tehát jó, ha ezt az eszedbe vésed, ha esetleg kimaradnál. Ez azt is jelenti, hogy tízkor a lámpát is „kilövik” és ha tetszik, ha nem alvás van. Bár a sötétség még 10-kor nem áll be, de ez évszakfüggő is. Én ilyenkor izzítottam be a fejlámpámat és kezdtem el szép nyugodtan írni. Volt, hogy az ágyamban a fejlámpám piros fényénél, de volt, hogy az internetszobában, a társalgóban, vagy az étkezőben. Ilyenkor már azért illik tisztelettel viseltetni mások iránt és nem zavarni senkit a pihenésben. No persze ez a horkolókra nem vonatkozik, mert ők ugyanúgy hozzátartoznak a Camino-hoz, mint a kagyló és a sárga nyilak. J Itthon ne feledd a füldugódat és ha rám hallgatsz, akkor nem a boltban veszel egyet, hanem készíttetsz a saját füledbe egy egyedi darabot. Meg fogod tapasztalni, hogy életed egyik legjobb befektetése volt! J

Viselkedés a hálótermekben, az úton:

 • Legyél tekintettel másokra!
 • Meleged van? Azért még ne nyisd rá az ablakot az alatta alvóra, hogy a metsző hidegben megfagyjon!
 • Ne pakolj szét az egész hálóteremben! Ha alul alszol, akkor is hagyj helyet az ágy alatt is a feletted alvónak.
 • Az elektromos ajzat, nem csak a te kütyüid feltöltésére szolgál és ne csináld azt, hogy bedugod kettőkor és úgy felejted és mások tisztelettudóan nem húzzák ki és emiatt pl. fényképezőgép nélkül maradnak. Te se tedd ezt a másokéval! Vigyél T dugót és oszd meg másokkal. Meglátod mennyire hálásak lesznek érte.
 • Ne vidd el a mellékhelyiségekből minden nap az összes WC papírt! Vegyél egy tekerccsel, ha szükséged van rá.
 • Mosogass el és pakolj el magad után!
 • Ne kapcsold le a lámpát korábban és fel se kapcsold előbb azért mert te már indulni szeretnél!
 • Hagyd el a zarándokszállást reggel 8-ig! (Ez mindenhol előírás. Néha fél 9 a megadott idő, hiszen szükségük van a következő zarándoktársaid érkezéséig arra az időtartamra, hogy kitakaríthassanak.)
 • Ne hangoskodj!
 • Ne tulajdonítsd ki a zuhanyzót és folyasd el az összes meleg vizet!
 • A fejlámpádon legyen piros fény is, hogy ne vakíts meg éjszaka másokat amikor álmukban a szemükbe világítasz, ezzel ráadásul fel is ébresztve őket!
 • Ne vidd fel a bakancsodat a hálótermekbe! Vannak erre kijelölt tárolók, vagy tároló helyiségek. A túrabotjaiddal ugyanígy cselekedj!
 • Útközben se kiabálj, ordítva se beszélgess zavarva ezzel másokat! Ugyanígy hallgass zenét is!
 • Dobd ki a szemetedet magad után!
 • Ne szemetelj az úton! Vannak kukák, szemetesek a településeken vidd el addig.
 • Húzd le a papírlepedődet és párnahuzatodat és dobd ki őket!
 • Ha a vacsoránál közös tálban hozzák ki az ételt, tanúsíts mérsékletet és ne vedd ki magadnak az összes ételt, vagy csak a sűrűjét. Gondolj zarándoktársaidra is.
 • Figyelj a társaidra és segítsd őket az úton is!
 • A Donatívo (Adomány) ugyan azt jelenti, hogy adható és nem kötelező, de tiszteld meg és értékeld a szolgálatukat, melyet érted is tesznek annyival, hogy nem ingyen szállsz meg náluk. (Általában 5 Euro az ajánlott összeg.)
 • Ne méltatlankodj, ha hosszú a sor a zarándokszállás előtt és főleg ne tolakodj előbbre, ha egy ismerőst találsz ott! Állj be a sorba – vagy, ahogy szokásos -, tedd le a zsákod a sorba és várd ki a sorod, mint mindenki más is teszi!
 • Készítsd elő a zarándokigazolványodat és a pénzt, hogy gyorsabban haladhasson a sor! Mindenki szeretne már lefürdeni és megpihenni.
 • Azon az ágyon foglald el helyedet, amelyet kijelöltek számodra!

Reggeli indulás:

A reggeli ébredés, molyolás, pakolás ugyanúgy a fair play alapján jó ha működik, hiszen nem mindenki akar a hajnali órákban elindulni és legyél rájuk is tekintettel. Használj fejlámpát és csak akkor kapcsold rá az emberekre a fényt, ha már a terem nagy része szintén pakol. Persze mindig volt és lesz is olyan, aki úgy gondolja majd, hogy az a természetes, hogy amikor ő lefekszik, akkor mindenki más is azonnal haptákba vágva magát aludjon és amikor ő éjnek évadján kel és pakol, hogy korom sötétben indulhasson, akkor mások se aludjanak tovább…ezek néha nehéz pillanatok…

Napló:

A legtöbb ember ír. Ki füzetbe, ki vastag naplóba, ki notebookba, tabletre (mint én is), ki csak a Facebookra, de ír. Az élmény olyan sok, hogy javaslom, írd le, mert már a városok nevei sem fognak könnyen eszedbe jutni ennyi nap után! Kár elveszni hagyni e sok élményt és meglátod, mikor rád tör az Út hiánya, mennyire jó lesz visszaolvasni olyan pillanatokat is, melyeket máris elfelejtettél, de a papír megőrizte számodra őket.

Értékek, elvesztések, lopások:

Egy alkalommal találkoztam lenyúlással, amikor a saját tusfürdőm és samponom tűnt el a neszeszeremből. Soha nagyobb kár! Nem vagyok lüke, nem én hagytam el, mert kettőt vittem és a zsír új tűnt el. Mondjuk nem bánom, hogy ezzel tudtam kisegíteni valakit és nem pedig a tabletemmel, vagy a pénzemmel, de arra jó volt, hogy éber maradjak. Emellett egyetlen olyan esetről hallottam mikor eltűnt valakinek a pénze (csak áttételesen hallottam), illetve, hogy a túrabotját vitte el más.

Nem kell igazán tartani ettől szerintem, de felelőtlen se legyél és vigyázz az értékeidre. Minden nap, ahogy megérkeztem, kipakoltam a zsákomat és a kis zsákomba átpakoltam az értékeimet (tablet, billentyű, fényképezőgép, telefon, iratok, pénztárca, zarándokútlevél) és úgy mentem mindenhová, mert az ördög itt sem alszik. Hamar megismered az embereket és igazán jobban akkor kell, hogy figyelj, ha felhígul a társaság, vagy teljesen ismeretlenekkel kerülsz össze. Jobb félni, mint aztán sírni. Van, aki éjszakára a hálózsákjába teszi az értékeit. Én nem tettem, mert akkor aludni sem tudtam volna a kis zsákomtól, de ott volt az ágyam alatt, vagy a közvetlenül a fejem mellett lévő zsákomba bezárva. Van, ahol vannak értékmegőrzők is, vagy minden ágynak külön zárható zsáktároló részei. Ha kellően odafigyelsz, nem lesz gondod.

Ami nagyobb gondokat szokott okozni, az a felszerelésed egyes darabjainak az elvesztése. Majd minden nap vittem Catherine-ék után valamit, amit elhagytak és egyszer nem aludtunk együtt és azonnal el is veszítette a szemüvegét. Zokogott miatta, mert anélkül nem látott rendesen és mire egy nagyvárosba értünk és újat tudott csináltatni, eltelt egy jó hét…

Mosásnál ottmarad a gépben, a szárítókötélen, az ágyon, az ágy alatt, itt, ott. Beismerem nem nehéz elveszíteni valamit és velem is fordult elő, hogy az ajtóból mentem vissza, vagy azt hittem, hogy elveszítettem valamit. Én éppen ezért nem rohantam reggelente. Megvártam, míg az alattam, vagy felettem alvó elmegy és csak akkor kezdtem el ki-, majd bepakolni, hogy legyen elég helyem és ne zavarjon benne senki. Szisztematikusan pakoltam ki a dolgaimat, majd vissza. Mindent, minden nap ugyanúgy, ugyanoda, Egyrészről már tudtam, hogy mi a jó súlyelosztás a hátizsákomban és miképpen kell úgy bepakoljak, hogy kényelmes legyen, illetve így pontosan láttam, hogy mi az ami esetleg hiányzik. Ettől függetlenül, nem csak „kis családom” ágyait, hanem az enyémet is átvizsgáltam indulás előtt. Attila például a komplett kimosott ruháit felejtette az egyik faluban és már hiába mentem érte, zárva volt és tovább kellett mennem, így vehetett új zoknikat, alsógatyókat, stb. Ha nem vagy rendszerető jobb, ha picit most mégis rendszerezed a dolgaidat, mert jobban számon tudod tartani, hogy kifelejtettél e valamit. Minden szálláson rengeteg ottfelejtett tárgy, ruhadarab található. Miután rendre utolsónak indultam el találtam én túrabottól, iPhone töltőn keresztül, naplóig millió dolgot.

Veszélyek, betegségek:

Biztonság. Véleményem szerint a Camino Francia útja teljesen biztonságos és efelől nyugodt lehet bárki. Persze férfiként ezt könnyebb kijelenteni, de nem gondolnám, hogy bármelyik hölgy a velem egy időben gyaloglók közül másképpen látja. Ezen az úton az a jó,hogy akkor sem vagy magányos, amikor egyedül gyalogolsz mert ritka, hogy a látótávolságodban se legyen senki. Persze vannak alternatív útvonalak, mint amiket én is választottam és ahol egész nap egyetlen zarándokkal sem találkoztam, de érzed, hogy mindenhol mosolyogva tekintenek rád, köszönnek és ha segítségre van szükséged, akkor segítenek is.

Amitől azért nem árt tartani - ilyen kalandom nem csak nekem volt háromszor, illetve egy alkalommal a szemtanúja is voltam -, azok a kutyák. A házakban lévő kutyák hozzá vannak szokva és ha nyitva a kapu sem jellemző, hogy nagyobb érdeklődést mutatnának irányodban. Kint a természetben, egyedül bóklászva azonban én belesétáltam egy „rám mozduló” kutyafalkába, és ha éppen nem vágódik ki a tejködből egy autó úgy, hogy nekem is félre kellett ugranom előle és a kutyák nem ugranak utána, mialatt én egy meredeken éppen el tudtam tűnni előlük, izgalmas szituáció alakult volna ki. Ezután, amikor egyedül indultam útnak, felvettem egy jókora botot és azzal mentem, mely aztán hasznomra is vált. Ha van zarándok-, vagy túrabotod, nem lesz gond, mert szemmel láthatóan megtanulták már értékelni a távolságot eme eszközöktől, de ha félős vagy, nem baj ha az egyedülléteid alatt felveszel egy nagyobb botot, melyet zarándokbotnak is tudsz használni.

Amire vigyáznod kell, az a vízfogyasztás. Sok helyen van kút, de nem mindenhol iható a víz! Általában ráírják, hogy Agua non potable, azaz Nem ivóvíz, vagy Agua potable, azaz Ivóvíz. Hacsak nem szeretnél Kengyelfutó Gyalogkakukk módjára végigseperni a napi távon, a következő mellékhelységig, akkor figyelj oda rendesen! Nem jó, egy gyomorfertőzéssel, lázasan feküdni, miközben minden barátod továbbmegy.

Napszúrás. Fejfedő és naptej és mondjuk egy csősál. Mert a nap hátulról fog érni egész nap és rendesen le tud égni a tarkód, vagy fejlövésszerűen üt ki a napszúrás, ha nem veszed komolyan a minimális biztonsági előírásokat. Naptej, sapka, vagy kalap, esetleg egy csősál, vagy olyan tarkóvédő mint az idegenlégiósoknak van és 100%-os UV szűrős napszemüveg. Ne hagyd itthon egyiket sem!

Ajánlott a kora reggeli órákban gyalogolni, a forró déli órákban pihenni, majd folytatni a gyaloglást késő délután.

Védőoltások

A budapesti oltóközpont szerint, Spanyolországba utazásnál nincsen kötelezően előírt védőoltás. Ami mégis szóba kerülhet, az a hepatitis A elleni oltás. Ez a vírus fertőzött étellel, itallal terjed, elsősorban nyers élelmiszerek (saláták, zöldségek, gyümölcsök, tengeri élőlények-tenger gyümölcsei, kagyló) által. Kevés vírus kell a betegség kialakításához, így elég könnyen terjed, jobb éttermekben, szállókban is előfordulhat fertőzés, főleg a tengerparti területeken.

Ez az oltás egy éves kor felett adható. Egy oltás a később adott második oltás után legalább 20 évre ad védelmet.

Véleményük szerint a tetanusz elleni védőoltás az ami esetleg még ajánlott és 10 évre ad védelmet.

Afrikai utam miatt ezekkel már rendelkeztem, de nem jellemző, hogy bárki is beoltatná magát az útra.

Vízhólyag, Izom és íngyulladás, térdfájdalom. Ez a négy, ami a legtöbbször fordul elő a Camino alatt és olyan problémákat tud okozni, melyek véget vethetnek az utadnak. Éppen ezért ezeket kezelned kell és főképpen megelőzni őket.

A Vízhólyag megelőzéseiről külön írok a „Felkészülés, tanácsok” menüben, de ha már megtörténik a baj, egyet tilos megtenned!!!!! Levágni a bőrt a sebről!!!!! Sajnos nem egy tudatlan zarándokot láttam ki ezt tette és ott meg is állt… Tilos!

Legyen nálad varrótű, fertőtlenítsd akár egy öngyújtó lángjánál és óvatosan szúrd ki. Nem fog fájni, hiszen tele van folyadékkal és csak a bőrt kell átszúrnod. Az egyik sarokban tedd ezt meg és aztán a nyíláson nyomd ki a felgyülemlett folyadékot és egy papír zsebkendővel itasd fel. Addig folytasd, míg marad benne. Utána, hagyd száradni. Ne ragaszd le, ne csinálj vele semmit. Ha már nem csak vízszerű folyadék jön belőle, akkor egy Betadin-os cérnát, vagy kettőt húzz át rajta és hagyd benne éjszakára. Ezt különben is megteheted, hogy ne telítődjön vissza a hólyag. Reggel újra megvizsgálod, és ha van benne folyadék újra eltávolítod, majd létezik vízhólyag ragasztószalag (Decathlon) és azzal erősen leragasztod. Majd amikor megérkezel a következő állomásodra, a fürdést követően óvatosan leveszed, nehogy leszakítsd a bőrt és hagyod száradni másnapig. Amennyiben óriási hólyagod keletkezik és látod, hogy visszatelítődik és már nem víz jön belőle, azonnal menj el orvoshoz. Amennyiben nincsen járóföldnyire sem orvos (ez azért sokszor fordul elő), akkor addig is egy kis nyíláson Betadinnal fertőtlenítsd.

Azonban a legjobb, ha megelőződ! Ennek titka a betört cipő, a vízhólyag gátló zokni és krém használata (Decathlon), illetve az, hogy az első pillanatban, amikor érzed, hogy ég megállsz, megvizsgálod, hogy nem a zoknid csúszott e félre, nem ment e valami a cipődbe és az dörzsöli ki. Száraz zoknit cserélsz fél távnál és ha érzed, hogy gond van azonnal leragasztod, hogy ne alakuljon ki nagyobb vízhólyag!

Ín- és izomgyulladás. Már nehezebb dió. Polcold fel, minden nap miután megérkezel. Igyál sok folyadékot és vegyél Kineziology Tape-et (20 Euro) a gyógyszertárban és kérd meg, hogy mutassák meg, miképpen kell felhelyezni és használd. De tudd, ez megerőltetés és pihentetned kell. Állj meg egy, vagy két napra, jegeld, polcold fel és utána is esetleg egy-két napig még küld előre a zsákodat (Jacotrans - 7 Euro), hogy kevésbé terhelje a lábadat, míg javul. Ha piros, fénylik, dagad, csak a szőrhöz is hozzáérsz és fáj, azonnal menj orvoshoz, mert az már más, sokkal komolyabb is lehet és lehetséges, hogy erős antibiotikumokat kell, hogy kapjál. Ez lehet bogárcsípéstől - mint nekem -, de egy orbánc kialakulásához is elég sajnos egy mikrosérülés. És ezek nem félvállról veendő dolgok! A kórházban mondták, hogy nagyon sok zarándoknak készül ki a sípcsont melletti izma, gyullad be az izom, vagy az ínszalag. Ezek okai rendre a kevés folyadékpótlás, a hiányos étkezés és a túltervezett napi kilométerszámok. Lehet, hogy óvatosan kezded és úgy látod, hogy de jól megy, bírom én ezt, de ha előtte nem volt igazán semmilyen előéleted a túrázás, vagy hasonló mozgások kapcsán (és a futás az nem ugyanez), akkor nagyon könnyen tudod túlterhelni a lábadat. Mert az, hogy szombatonként mész 50 km-t nem ugyanaz, mint amikor naponta, 4, vagy 5 héten át mész 30-at, 40-et.

Térdfájdalom. Ha eleve tudod, hogy a térdeid nem a legjobbak, akkor vigyél térdrögzítő gumit. A hosszú, meredek lejtők az igazán térdgyilkos szakaszok és ilyenkor állj meg nyugodtan, vedd fel és ne akarj te lenni a Jani, hogy megy ez majd, nem kell ez nekem. Ha tudod, hogy gyengébbek a térdeid, akkor vigyél túrabotot is és tanuld meg előtte a használatukat, mert sok terhelést le tud venni a lábaidról és a lefele meneteknél is sokat segíthet. Én lefelé mindig futottam. Ha jó zsákod van, jól van beállítva, jól meg tudod húzni, hogy ne zötykölődjön a hátadon, csípődön, akkor lazán, apró, sűrű lépésekkel le tudsz szlalomozni a lejtőkön.

A felfelé meneteknél szintén. Nem az egyenes a legjobb út a hegytetőre! Inkább menj kígyóvonalban, sűrűbbeket lépegetve, de odafigyelve arra, hogy a lábaiddal a lehető legkisebb szintkülönbségeket lépd meg és így nem fogod annyira megterhelni a térdeidet.

Amennyiben bedagad, szúr, nem hajlik, stb. sajnos azonnal irány az orvos!

Hát, sarok, talpfájdalom, bokaficam. Amennyiben a hátizsákodat nem állítottad be jól, vagy nem is használod a derékheveder részét (Ilyet sokat láttam és csak a vállait húzta le a zarándoknak), mely akkor jó, ha a zsákod a csípődön ül. Vagy ferdén van rajtad a zsákod (Ilyet is tapasztaltam), rosszul pakoltál bele és a súly az egyik oldalra, vagy hátrahúzza, mert rossz helyre pakoltad a súlyt (A hátizsák optimális súlyelosztásakor a legalapvetőbb szabály, hogy a legnehezebb dolgok kb. vállmagasságba pakolandók, ott kell lennie a hátizsák súlypontjának (minél közelebb a háthoz). De az is lehet, hogy túl nagy a súly amit viszel, akkor jön a hátfájás, stb. Rájöhetsz könnyen, mert ha fáj valahol, akkor annak oka van. Nekem például borzasztóan elkezdett szúrni a jobb lapockám melletti izom és napok múlva jöttem rá, hogy a másfél literes üvegem azon az oldalon van, miközben a nehezebb dolgok (billentyű, töltők, stb.) szintén. Másnap átraktam a bal oldalamra és megszűnt a fájdalom. Figyelj magadra! Ha nem húzod meg rendesen a derékhevedert, ha nem „ül” jó helyen a zsákod, akkor könnye ki tudja dörzsölni a csípődet, ami szintén fájdalmas tud lenni. Ezeket mind azért írom le, mert láttam a zarándoktársaim mikkel szembesülnek, milyen fájdalmakat szedtek össze egy-egy gyakorlatlanság, vagy jó tanács hiányában. Ferde zsák. Ne csodálkozz, ha megfájdul az a lábad, sarkad, amit ezáltal túlterhelsz, hiszen a súlyeloszlás aránytalan lesz. Volt kit lefotóztam hátulról, hogy lássa mennyire ferde a zsákja, hogy segíteni tudjak neki. Két állítás van. Az egyik alapján a testsúlyod 10%-nál ne legyen nagyobb a zsákod súlya, a másik szerint a testsúlyod 1/6-a lehet ez a súly. Nekem az 1/6-nál kevesebb, de a 10%-nál több volt. A kettő közé kell belőni a súlyt!

Talpfájdalom. Ha nem megfelelő cipőben indulsz útnak (erről is írok a „felkészülés, tanácsok” menüben) elég egyetlen szikla, vagy éles kő, hogy megnyomja a talpadat és a csonthártyád megfájduljon, esetleg begyulladjon. Fontos, hogy legalább terepfutócipő (nem verseny!) vastagságú talpa legyen a cipődnek, ha edzőcipőben kívánsz végigmenni. „Égni” fog a talpad egy idő után, ha másképpen választasz. A helyes cipőválasztás és annak betörése az önfeledt Camino legfontosabb elemei! Ugyanígy a bokaficamnál. Én emiatt javaslom a háromnegyedes cipőt. Mert el fogsz fáradni, ha erős vagy, akkor is lesz olyan pillanat és elég egy bicsaklás, pláne ha tudod, hogy gyenge a bokád, már voltak ficamaid, hiányoznak, vagy szakadtak már bokaszalagjaid. Ne kockáztass, válassz megfelelő cipőt!

Bogárcsípés. Ez a Camino legrémesebb kihívása és úgy hívják, hogy ágyi poloska (angolul Bed Bug). Ha olyan időben mész mikor még nincs annyira meleg, állítólag kevesebb van. De tudd, hogy van. Nézd át az ágyadat, emeld fel a matracodat és ha találsz benne bogarat, nyugodtan kérj másikat. Nagyon csúnya csípéseket, fertőzéseket lehet ezzel összeszedni, lásd az én példámat is, kit ráadásul két héten át, három kórházban kezeltek félre. Megelőzni nem nagyon tudod, csak azzal, ha átnézel mindent, ha viszont összeszedtél egyet, moss ki mindenedet forró vízben, vagy amennyiben csak megengedi a ruhád. Hosszú ujjú felsőben és alsóban aludtam emiatt, de látod, a lábfejem szabadon volt és kétszer csípett bele az ínhüvelyembe. Indulás előtt megkértem a gyógyszerészünket és készített számomra egy olyan krémet, mely segít, ha már megtörtént a csípés. A szúnyogriasztó állítólag nem hatásos a megelőzésben, de ártani nem árt és csak nem arra jönnek…

Ne felejtsd el, a poloska úgy terjed, hogy a zarándokok cipelik egyik szállásról a másikra és ez az egyik szállásról a másikra azt is jelentheti, hogy a másik szállás az otthonod is lehet! Így javaslom, ahogy hazaérkezel, vagy még kint a folyosón, vagy a kővel burkolt nappali közepén fogj meg mindent és azonnal a mosógépbe velük, a zsák meg ki a szabadba egy jó időre. Itt is jobb megelőzni, mert kiirtásukra nincs mód és a világ számos pontján okoznak ezzel óriási problémákat.

Sajátos egészségügyi igények:

Amennyiben már az induláskor is fennálló egészségügyi problémáid vannak, ne felejtsd magaddal vinni a szükséges gyógyszereidet. Krónikus betegségek esetében (cukorbetegség, magas vérnyomás, allergia, stb.), még az utazás előtt kérd ki háziorvosod véleményét. Meglévő gyógyszer, rovar, növény, étel allergiád esetén, vigyél egy jegyzetet magaddal, mely alapján akár te, akár ha átadod más is érteni fogja, hogy mi a problémád!

Bízom benne, hogy nem hagytam ki semmit. Nem kell, hogy bármi is megrémisszen, vagy elriasszon, mert nincs mitől félned. Egy a fontos. Kellően készülj fel és figyelj oda, hogy az Út a lehető legtöbb örömöt adhassa számodra, amennyiben pedig valami másképpen sül el…ahogy mondani szokták, ennek is megvan a „szépsége”, meg kell találni és látni benne a jót és tanulni belőle. Erről is tudnák mesélni és ezeket a könyvben meg is írtam.

Az életben a legtöbb dolog fejben dől el és ha igazán szeretnéd, nincs az a hullámvölgy, melyből ne tudnál felemelkedni a csúcsokra. A célt mindig az után érjük el, miután a legnagyobb volt a kísértés, hogy feladjuk.